10:32 18.04.2014

Україна просить Міжнародний кримінальний суд розслідувати вбивства на Майдані в Києві

2 хв читати
Україна просить Міжнародний кримінальний суд розслідувати вбивства на Майдані в Києві

До Міжнародного кримінального суду (МКС) надійшло подання від уряду України про взяття під його юрисдикцію розслідування подій на майдані Незалежності в Києві в період з 21 листопада 2013 року.

"Секретар Міжнародного кримінального суду (МКС) Герман фон Гебель отримав від уряду України декларацію про визнання юрисдикції суду за злочинами, які, як стверджується, було скоєно на її території в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року", - йдеться в повідомленні суду.

Заяву було подано відповідно до статті 12(3) Римського статуту.

Стаття 12(3) дозволяє державі, що не є учасником статуту, визнати юрисдикцію суду.

Декларацію було передано до канцелярії прокурора МКС для подальшого розгляду.

Водночас визнання юрисдикції МКС не означає автоматичного початку розслідування. У разі, якщо прокурор вважає, що доступна інформація є достатньою підставою для відкриття розслідування, він вирішуватиме, подавати чи не подавати клопотання до суддів для відкриття розслідування. Якщо розслідування буде відкрито, прокурор МКС прийме рішення на підставі зібраних доказів, чи слід подавати клопотання до суддів МКС про видачу повістки до суду або ордерів на арешт осіб, обвинувачуваних у скоєнні злочинів, які потрапляють під юрисдикцію МКС.

Міжнародний кримінальний суд - перший правовий інститут, що діє постійно, до компетенції якого належить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, військові злочини та злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, ухваленого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

МКС розташований у Гаазі, проте його засідання, за бажанням суду, можуть відбуватись у будь-якому місці.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, проте досі його не ратифікувала.

Як відомо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що, підписавши політичну частину угоди про асоціацію з Європейський Союзом, Україна зобов'язується ратифікувати Римський статут.

У зв'язку з цим уряд уже звернувся до Конституційного Суду з проханням визначити конституційність можливої ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Гаазі. В разі позитивного рішення КС Кабмін має намір просити парламент невідкладно ратифікувати цей статут.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА