17:09 21.01.2015

Надія Савченко 26 січня отримає дипломатичний імунітет, РФ має її відпустити - Тимошенко

3 хв читати
Надія Савченко 26 січня отримає дипломатичний імунітет, РФ має її відпустити - Тимошенко

Влада Російської Федерації зобов'язана буде відпустити з-під арешту народного депутата від партії "Батьківщина", українську льотчицю Надію Савченко після отримання нею 26 січня міжнародного дипломатичного імунітету як члена Парламентської асамблеї Ради Європи, заявляє лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

"Після того, як 26 січня делегація українського парламенту отримає підтвердження своїх повноважень і Н.Савченко стає повноцінним членом ПАРЄ 26 січня, вона отримує міжнародний дипломатичний імунітет", - сказала Ю.Тимошенко на прес-конференції в середу в Києві.

Лідер "Батьківщини" зазначила, що існує генеральна угода про привілеї та імунітети Ради Європи, в ст. 15 якої зазначено, що представники ПАРЄ та їхні заступники мають на території всіх держав-членів імунітет від арешту і кримінального переслідування. "Ця угода ратифікована Російською Федерацією 23 лютого 1996 і Росія зобов'язана виконувати цю угоду", - наголосила вона.

Ю.Тимошенко повідомила, що 26 січня делегація "Батьківщини" перебуватиме в Москві біля в'язниці, в якій перебуває Н.Савченко, також представники фракції разом із сестрою Н.Савченко Вірою будуть на сесії ПАРЄ.

Лідер "Батьківщини" вважає, що якщо Росія знову проігнорує міжнародне право, то в такому разі на ситуацію можуть вплинути лише багаторазово посилені санкції демократичного світу проти РФ. "І я дуже сподіваюся, що, нарешті, і Україна почне застосовувати такі ж сильні санкції проти Росії. Поки що, на жаль, цього не відбувається", - додала вона.

У свою чергу, Віра Савченко зазначила, що голодування є єдиною доступною формою протесту для її сестри, і вона протестує не лише проти її ув'язнення, а й проти агресії РФ щодо України. В.Савченко також розповіла, що нещодавно бачилася з сестрою і що Н.Савченко сильно схудла. "Її стабільна вага завжди був 75-78 кг, зараз вона важить 60 кг", - зазначила вона.

В.Савченко звернулася до всіх політиків, які представляють Україну в світі, щоб вони боролися за долю Н.Савченко та інших українських громадян, які наразі перебувають у російських в'язницях.

Як повідомлялося, Н.Савченко брала участь у подіях на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар": допомагала бійцям батальйону, виносила з поля бою поранених. У червні потрапила в полон до бойовиків під м. Щастя Луганської області. 8 липня стало відомо, що вона утримується в РФ у Воронезькому СІЗО, 24 вересня її етапували до СІЗО в Москві. Слідство наполягло на проведенні щодо заарештованої психіатричної експертизи.

Н.Савченко не визнає провини і заявляє, що її було викрадено з території України.

27 жовтня Басманний суд міста Москви ухвалив рішення про продовження утримання її під вартою до 13 лютого 2015 року. На засіданні 7 листопада суд припинив провадження за скаргою захисту Н.Савченко на дії слідства. Водночас суду було представлено постанову слідства від 6 листопада, в якій йдеться про скасування раніше винесеної постанови і залучення до матеріалів кримінальної справи опитувань, наданих адвокатами.

Н.Савченко очолила партійний список партії "Батьківщина" на позачергових парламентських виборах, що відбулися 26 жовтня 2014. 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

25 грудня Верховна Рада прийняла звернення до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення Н.Савченко, в якому також заявила, що делегувала її до складу делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Надання їй дипломатичного статусу не дозволить РФ надалі утримувати українку під вартою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА