11:37 18.05.2015

Нові держпрограми розвитку озброєнь та реформування ОПК України до 2020 р. має бути подано на затвердження Кабміну до кінця червня - Гладковський

3 хв читати
Нові держпрограми розвитку озброєнь та реформування ОПК України до 2020 р. має бути подано на затвердження Кабміну до кінця червня - Гладковський

Україна готує до ухвалення нову Державну цільову оборонну програму розвитку озброєнь та військової техніки ЗСУ, а також Держпрограму реформування оборонно-промислового комплексу (ОПК) України, розраховані на період до 2020 року, програмні документи мають бути подані на затвердження уряду до 1 липня, повідомив перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони, голова міжвідомчої комісії з питань військово-технічної співпраці (ВТС) та експортного контролю при РНБО Олег Гладковський.

Коментуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" ухвалене за підсумками нещодавнього засідання РНБО рішення про створення міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО, О.Гладковський назвав ухвалення та реалізацію нових програмних документів оборонного сектора першочерговими завданнями новоствореного органу.

"Першочергові завдання, які має вирішувати комісія: контроль за Державною програмою розвитку озброєнь та військової техніки до 2020 року, а також за Держпрограмою розвитку ОПК до 2020 року", - сказав він, уточнивши, що "документи має бути внесено на затвердження Кабінету Міністрів до 1 липня".

Перший заступник секретаря РНБО наголосив, що реалізація взаємозв'язаних програм, підготовлюваних за участю РНБО, покликана підвищити рівень підготовки та оснащення національних збройних сил для забезпечення ефективного вирішення завдань щодо захисту територіальної цілісності та суверенітету держави в умовах російської агресії.

Серед ключових завдань новоствореної міжвідомчої комісії О.Гладковський також виділив створення умов для забезпечення припливу інвестицій в ОПК та налагодження нової кооперації, зокрема міжгалузевої.

Хорошим стимулом для припливу інвестицій у галузь, за його словами, мають стати закріплені законом податкові пільги для імпорту комплектуючих в ОПК.

"Певні преференції для підприємств ОПК також буде закладено в підготовлювану Держпрограму розвитку озброєнь України до 2020 року", - зазначив він.

Оцінюючи на прохання агентства обговорювану в політикумі та експертному середовищі доцільність зміцнення вертикалі держуправління ОПК у рамках створення спеціального органу центральної виконавчої влади, О.Гладковський сказав: "Можу озвучити свою позицію: не секрет, що будь-яка бюрократична надбудова - це бюджетні кошти на утримання. Вважаю, що в умовах суттєвих витрат на війну (понад 100 млн грн щодня - ІФ) доцільніше концентруватися не на створенні надбудов, а на посиленні роботи оборонних підприємств".

У зв'язку з цим перший заступник секретаря РНБО нагадав, що в грудні 2014 року РНБО отримала на законодавчому рівні додаткові повноваження в частині реагування на загрози нацбезпеки. "І новий статус РНБО непорівнянний із колишнім: з'явилися нові важелі впливу", - зазначив він.

Водночас, за словами О.Гладковського, вдалося досить багато зробити у форматі відтвореної у вересні минулого року міжвідомчої комісії з ВТС та експортного контролю при РНБО, і цей досвід був затребуваний.

Серед позитивних результатів роботи комісії співрозмовник агентства виділив отримання оборонним сектором зарубіжної фінансової допомоги від країн-партнерів на суму понад $50 млн. Також, за його словами, відновлено "заморожену" на певному етапі роботу двосторонніх міжурядових комісій із ВТС: йдеться про країни ЄС, США, НАТО. Розпочато роботу з активізації процесу виробництва нових систем озброєнь в Україні, ревізії та впровадження оборонних НДДКР (науково-дослідних та дослідно-конструкторських розробок - ІФ), додав він.

"Україна була і є країною, яка виконує міжнародні санкції стосовно РФ. Хочу особливо відзначити: нам вдалося добитися виконання указів президента і рішень РНБО щодо припинення всіх контактів у сфері ВТС із РФ як країною-агресором", - наголосив перший заступник секретаря РНБО.

"Я вважаю, що в сьогоднішніх умовах держконцерн "Укроборонпром" із поточними завданнями щодо управління ОПК справляється: це підтверджують, зокрема, результати роботи оборонних підприємств", - додав він.

Як повідомлялося, рішення про створення міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО ухвалено за підсумками засідання РНБО 6 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА