15:02 30.01.2016

Льовочкін вважає, що після конституційної реформи Україна має стати парламентською республікою

2 хв читати
Льовочкін вважає, що після конституційної реформи Україна має стати парламентською республікою

Після конституційної реформи Україна має остаточно перейти до парламентської форми правління, вважає народний депутат від Опозиційного блоку Сергій Льовочкін.

"Україна має стати парламентською республікою. Це дасть змогу чітко розподілити функції, повноваження і відповідальність між гілками та інститутами влади. Саме такий підхід має знайти відображення у проекті реформування і Конституції", - написав С.Льовочкін у своїй статті "Конституційна реформа: новий Суспільний договір або перманентний конфлікт", опублікованій в газеті "Дзеркало тижня. Україна" в суботу.

За його словами, Верховна Рада має бути наділена повноваженнями затверджувати склад і програму діяльності уряду, контролювати його роботу і висловлювати йому недовіру.

"Інститут президентства має зберегтися, але тільки в якості стабілізатора системи, який активується в ситуації політичних криз. Обсяг його повноважень має бути суттєво переглянуто. Шанс на проведення авторитарної політики в державі потрібно звести до нуля", - зазначив народний депутат.

Він додав, що "конкуренцію" за повноваження між президентом і прем'єр-міністром потрібно усунути.

"Це забезпечить не тільки реалізацію принципу поділу влади, а й їх повноцінне функціонування в рамках своєї компетенції", - наголосив С.Льовочкін.

На його думку, Кабмін має стати вищим органом у системі виконавчої влади, і бути повністю відповідальним за реалізацію внутрішньої і зовнішньої політики держави.

Говорячи про проведення конституційної реформи, С.Льовочкін наголосив на необхідності відкритої і рівноправної конкуренції максимально широкого кола розробників конституційних проектів.

"Необхідно забезпечити їх результативний розгляд громадськими інститутами. Йдеться про досвід конституційних асамблей установчих зборів, результат роботи яких керівництво бере до виконання", - зазначив політик.

Він також наголосив на важливості забезпечення високого рівня легітимності прийнятих змін. "Вони мають спиратися на волю українських громадян безпосередньо. Я кажу про референдум як спосіб ухвалення конституційних змін", - сказав депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА