16:01 04.04.2016

"Самопоміч" ініціює створення у Раді ТСК із розслідування "офшорного скандалу"

3 хв читати
"Самопоміч" ініціює створення у Раді ТСК із розслідування "офшорного скандалу"

Фракція "Самопоміч" у Верховній Раді України ініціює створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді для об'єктивного розслідування "офшорного скандалу" навколо президента України Петра Порошенка і наполягає на негайному ухваленні закону про тимчасові комісії парламенту, повідомляється на офіційному сайті політсили в соцмережі Facebook у понеділок.

"Інформація, оприлюднена в "панамських документах", ставить під загрозу інститут президента і створює небезпеку всеосяжної політичної кризи в Україні. На жаль, такий стан речей є наслідком того, що інститут президента в Україні досі виведений з-під дії Конституції і закону ... З огляду на відсутність в Україні незалежних і професійних органів правопорядку, які могли б провести неупереджене розслідування, парламент має взяти на себе відповідальність за розслідування цього інциденту ", - йдеться в заяві "Самопомочі".

У партії також звернулися до громадськості з проханням моніторити і контролювати це розслідування - "зловживання владою і свавілля можливі лише там, де люди готові з цим миритися".

Фракція "Самопоміч" має намір наполягати на ухваленні закону "Про президента України", який має врегулювати діяльність президента і його допоміжних органів і захистити інститут президента від фатальних помилок, а також на прийнятті закону "про вибори народних депутатів" на пропорційній основі за відкритими списками, який поліпшить якість парламенту. "Ми впевнені, що запропонований механізм зможе зупинити політичний хаос і повернути довіру до інститутів влади", - йдеться в заяві партії.

Як повідомлялося, в розслідуванні української журналістки Анни Бабинець, оприлюдненому на "Громадському ТБ" у рамках проекту "Центр із дослідження корупції і організованої злочинності" (OCCRP), президент України П.Порошенко в декларації про доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік не вказав інформації про створення компанії на Британських Віргінських островах.

У відповіді уповноваженого прес-службою Адміністрації президента відповідати на запитання ЗМІ про бізнес-справи П.Порошенка керуючого директора інвесткомпанії ICU Макара Пасенюка йдеться, що акції цієї компанії Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості, а тому, відповідно до вимог щодо декларування майна, що підлягає включенню до декларації, вони не підлягають.

Однак в розслідуванні наведені документи, які вказують, що компанія має тисячу акцій, кожна з яких коштує $1. У декларації П.Порошенка за 2015 рік, опублікованій 1 квітня 2016 року, витрати на іноземну компанію також не вказані. Крім того, у відповіді М.Пасенюка на запитання про фірму компанії з'ясувалося, що така фірма була не одна.

Юридичні радники П.Порошенка виправдовують створення такої групи фірм президентом тим, що це "відповідає ринковій практиці в Україні для підприємств, що підлягають продажу стратегічним інвесторам".

Як зазначив редактор "Центру з дослідження корупції та організованої злочинності" Дрю Салліван, ця інформація входить до масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів об'ємом в кілька сотень документально підтверджених справ про офшори представників світової еліти. На OCCRP опубліковані матеріали про 20 українців,зокрема П.Порошенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА