14:45 26.09.2016

В АП сподіваються на якнайшвидше ухвалення ВР законопроекту про Вищу раду правосуддя

2 хв читати
В АП сподіваються на якнайшвидше ухвалення ВР законопроекту про Вищу раду правосуддя

В Адміністрації президента України сподіваються, що Верховна Рада в максимально швидкі терміни ухвалить внесений президентом законопроект про Вищу раду правосуддя.

"Сподіваємося, що парламент розгляне його в максимально можливі короткі терміни, з урахуванням передбачених законодавством процедур, і дасть "зелене світло" ще однному закону, необхідному для судової реформи", - цитує прес-служба президента заступник голови АП Олексія Філатова.

За його словами, цей законопроект пройшов кілька громадських обговорень, отримав позитивні відгуки експертів Ради Європи і був ухвалений Радою з питань судової реформи.

Згідно з інформацією, законопроект регулює нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до запропонованих змін, Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом суддівського управління, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування професійного корпусу суддів, дотримання норм Конституції і законів, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

До складу Вищої ради правосуддя входять 21 особа, 10 з яких обирає з'їзд суддів, 2 - Верховна Рада, ще по двоє обирають з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Глава Верховного суду входить до Ради за посадою.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про Вищу раду правосуддя.

Як відомо, згідно зі змінами до Конституції України в частині правосуддя, які набудуть чинності 30 вересня 2016 року, Вищу раду юстиції буде реорганізовано у Вищу раду правосуддя.

Верховна Рада 2 червня 2016 року остаточно затвердила (прийняла в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя. За закон проголосували 335 народних депутатів за необхідних 300 голосів для остаточного затвердження конституційних змін. Того ж дня Верховна Рада також ухвалила нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який має імплементувати конституційні зміни.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради, згідно з календарним планом, відбудеться 4 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА