11:06 20.10.2016

Україні на переговорах у Берліні вдалося нав'язати свою позицію, але питання, як ці домовленості будуть виконуватися – політолог

3 хв читати
Україні на переговорах у Берліні вдалося нав'язати свою позицію, але питання, як ці домовленості будуть виконуватися – політолог

На переговорах у "нормандському форматі" в Берліні (Німеччина) українській стороні вдалося нав'язати свою позицію, домігшись згоди щодо безпеки і розширення місії ОБСЄ на Донбасі, що можна вважати дипломатичною перемогою України, але залишається відкритим питання, як ці домовленості виконуватимуться, вважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Найбільш точну оцінку цих переговорів дала Ангела Меркель (канцлер Німеччини - ІФ), яка сказала, що на переговорах був досягнутий певний прогрес. Тобто, як і прогнозувалося, дива не сталося, жодних проривів не відбулося і не могло відбутися, тому що не було для цього передумов. Але прогрес є", - сказав В. Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За словами політолога, показовим щодо підсумків переговорів у Берліні було те, що президент Росії Володимир Путін дав коментарі за результатами переговорів не одразу, а через кілька годин. "Якщо Порошенко вийшов (до журналістів - ІФ), то Путін через деякий час, коли вже дали коментарі Порошенко і Меркель. Я думаю, що Путіну нічого було сказати. Тому що коли є що сказати, він одразу виходить – він грається, виблискує дотепністю, а коли нічого сказати, він не виходить. Тільки потім вони (російська сторона - ІФ) дали своє трактування, щоб вибудувати свою версію", - зазначив В. Фесенко.

На думку політолога, президента України Петру Порошенку на переговорах у Берліні вдалося нав'язати свою позицію – в заявах керівників країн "нормандської четвірки", навіть у російського президента, домінувала українська позиція щодо пріоритетності виконання питань безпеки. "Навіть Путін визнав, що основна тема, яка обговорювалася на цих переговорах – це питання безпеки, а це саме те, на чому наполягала українська сторона. Адже якщо подивитися на коментарі перед зустріччю, Путін говорив, що будуть обговорювати політичний порядок денний, особливий статус тощо., але обговорювали, насамперед, питання безпеки", - сказав він.

Ще однією перемогою української сторони, на думку В. Фесенко, є досягнення домовленості про розширення і посилення місії ОБСЄ. "Це можна вважати дипломатичною перемогою. Це те, на чому наполягала українська сторона: питання безпеки та посилення місії ОБСЄ. Домовилися навіть про створення – згадувалося в повідомленнях з Берліна – понад 200 стаціонарних пунктів ОБСЄ... Але питання - як це виконуватиметься, тому що, на жаль, ми навчені гірким досвідом", - зазначив політолог.

В. Фесенко також звернув увагу на слова П. Порошенка щодо відведення військ противника з м. Дебальцеве (Донецької області), що вказує на те, що питання Дебальцеве на переговорах у Берліні, швидше всього, порушувалося, але залишається невідомим - чи вдалося про щось домовитися, чи ні.

Водночас політолог наголосив, що політичне питання також обговорювалися, оскільки це питання є і в Мінських угодах. Щодо цього В. Фесенко зазначив, що варто подивитися коментарі німецької сторони, яка зазвичай завжди більш витримана в заявах, ніж емоційні в оцінках французи. "Але якщо раніше - ще у вересні - міністри закордонних справ Німеччини і Франції порушували питання таким чином: відвід військ у трьох місцях і одразу після цього треба розглядати законопроект про вибори, то, наскільки я розумію, зараз питання так не стоїть", - сказав політолог.

Він також зазначив, що питання виборів – яким чином їх проводити і в які терміни – це також предмет "дорожньої карти", і "ще немає остаточної згоди щодо концепції виборів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА