14:16 08.12.2017

Міносвіти вважає конструктивними рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту" та має намір їх дотримуватися

2 хв читати
Міносвіти вважає конструктивними рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту" та має намір їх дотримуватися

Міністерство освіти і науки України вважає збалансованими та конструктивними рекомендації Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) щодо статті про мову навчання в законі України "Про освіту" та має намір їх дотримуватися.

"Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту" збалансованим і конструктивним, готове сприяти деталізації ст. 7 в законі "Про загальну середню освіту", а також погоджується з рекомендацією про продовження перехідного терміну для імплементації", - йдеться в повідомленні прес-служби відомства з посиланням на висновки Венеціанської комісії від 8 грудня.

Міносвіти схвалює послідовну позицію Комісії в питанні місця і ролі державної мови в освітньому процесі.

"Визначальна роль державної мови не може піддаватися сумніву й цілком відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних і регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції", - зазначено в повідомленні.

Головна теза Комісії полягає в тому, що стаття 7 є рамковою і підлягає подальшій деталізації, зокрема в законі "Про загальну середню освіту".

"Ми цілком згодні з цим твердженням. Спільно з національними громадами Міносвіти працюватимемо над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна мета - забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовою", - зазначає Міносвіти України.

Міністерство заявляє, що Україна готова й надалі співпрацювати з відповідними експертними органами Ради Європи для розвитку законодавчої бази у сфері забезпечення прав національних меншин і закликає партнерів-сусідів до конструктивного діалогу.

Детальний огляд на рішення Венеціанської комісії буде розміщено на сайті Міносвіти після офіційної публікації висновку, що орієнтовно відбудеться в понеділок, 11 грудня.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА