13:27 20.12.2017

Погодившись на умови Путіна в Мінську, Порошенко вийшов за рамки своїх конституційних повноважень - голова партії "Основа"

3 хв читати
Погодившись на умови Путіна в Мінську, Порошенко вийшов за рамки своїх конституційних повноважень - голова партії "Основа"

 Мінські домовленості навряд чи можуть бути прийняті українським суспільством, необхідно думати над зміною формату переговорів, зокрема із залученням США, заявив голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко

"У президента Порошенка (президент України Петро Порошенко - ІФ) не було повного права підписувати цю версію домовленостей. І це не лише моя думка. Коли ми говоримо про Мінськ, необхідно пам'ятати, що Білорусь - це колишня радянська республіка. А якщо потрібно дійсно нейтральне місце, ми пропонуємо звернути увагу на Відень, який зараз очолює ОБСЄ", - сказав А.Ніколаєнко у Вашингтоні під час панельної дискусії, організованої Atlantic Council, повідомляє прес-служба партії.

За його словами, ОБСЄ може бути медіатором переговорів.

А.Ніколаєнко нагадав учасникам дискусії, що майбутнє всієї європейської системи безпеки нині формується в Україні.

"Якщо ми приймемо анексію Криму, і конфлікт на Донбасі піде за сценарієм Росії, це зруйнує систему безпеки в Європі, створену за підсумками Гельсінської наради з безпеки в 1975 році", - додав він.

Політик також висловив жаль, що нинішня ініціатива щодо миротворчої місії надійшла в ООН не від України, а від Росії. "І тепер ми обговорюємо російський варіант цієї резолюції. Нагадаю, що на Мюнхенській конференції з безпеки народний депутат Сергій Тарута вже представляв мирний план "Три основи. Безпека. Легітимність. Довіра", і він пропонував ініціювати введення миротворчої місії та міжнародної адміністрації. Україна саме в той момент очолювала Радбез ООН, але не скористалася шансом сформувати порядок денний відповідно до національних інтересів", - зазначив А.Ніколаєнко.

За його словами, дуже важлива частина мирного плану - організація роботи на території деокупованого Донбасу міжнародної тимчасової адміністрації. Для реінтеграції в Україну регіону потрібен перехідній період.

"Після чотирьох років російської пропаганди абсолютно неможливо проводити вибори на тій території. Нам потрібен перехідний період. Росія намагається змусити нас надати Донбасу особливий статус, але українське суспільство ніколи цього не прийме. Нам потрібна нова Конституція України, дійсно народна Конституція. Після введення тимчасової адміністрації та кількох років проукраїнської пропаганди нам треба залучити представників Донбасу до створення нової Конституції, а не до вибору представників до Верховної Ради. Цей процес допоможе возз'єднати Україну та створити українську національну ідею", - вважає А.Ніколаєнко.

За словами спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера, який також брав участь у дискусії, події в Україні шокують світовий політичний лад.

"Одна країна вторгається в іншу, насильством забирає частину її території - це те, чого ми не бачили в Європі з 1930-х. Миру на сході України можна досягти, якщо Росія прибере свої збройні сили та припинить підтримку розміщених там озброєних груп. Міжнародна спільнота може допомогти, але мир залежить від Росії", - зазначив К.Волкер.

За підсумками діалогу учасники дискусії дійшли консолідованої думки про те, що реалізація механізму поєднання миротворчої місії з роботою тимчасової міжнародної адміністрації на перехідний період дасть змогу ефективно реінтегрувати звільнений Донбас в Україну.

Співорганізатором панельної дискусії від України виступив Центр Разумкова. Модерував дискусію Джон Гербст, посол США в Україні (2003-2006 роках). Участь у дискусії взяв також Александр Вершбоу, американський дипломат, посол США в Росії (2001-2005 рр.), екс-заступник генерального секретаря НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА