16:58 02.01.2018

Додон: КС Молдови змушений ухвалювати рішення на межі законності й за межами здорового глузду

4 хв читати
Додон: КС Молдови змушений ухвалювати рішення на межі законності й за межами здорового глузду

Президент Молдавії Ігор Додон заявив, що Конституційний суд країни (КСМ) "знову грубо порушив законодавство країни".

"Конституційний суд став заручником власних необдуманих рішень, а також створених ним же прецедентів. Ні для кого не секрет, що члени КС погодилися "грати" так, як їм буде диктувати правлячий режим демократів (Демократичної партії - ІФ)", - написав він у вівторок на своїй сторінці в Facebook, коментуючи рішення про тимчасове відсторонення президента від виконання обов'язків.

"Наразі КС змушений продовжувати ухвалювати суперечливі рішення - на межі законності і за межами здорового глузду", - зазначив глава держави.

Він назвав "очікуваним" повторення політичного трюку від 17 жовтня цього року, коли президент країни був відсторонений від влади для призначення міністром оборони Євгена Стурзи.

"Знову грубо порушена законна процедура. По ідеї, до КС повинно було звернутися уряд через відповідну урядову постанову або парламент - через відповідне рішення парламенту. Насправді було всього лише звернення кількох депутатів. Таким чином, влада вибрала найпростіший і небезпечний шлях, який можна назвати принизливим навіть для самих висунутих міністрів. Ці міністри входять в уряд через чорний хід, не володіючи необхідною легітимністю і довірою ", - підкреслив президент І.Додон.

За його словами, своїм сьогоднішнім рішенням КСМ "остаточно перейшов у сіру зону демократії та правової держави".

"Суд зайвий раз підтвердив свій імідж слухняного політичного інструменту, а не конституційного органу. Це ганебне і зухвале співчуття падіння для держави, яка претендує на роль демократичної", - заявив І.Додон, підкресливши, що прийняв рішення не відступати.

"Це краще, ніж потім роками пояснювати, чому був призначений на посаду той чи інший склад скомпрометували себе міністрів. Позитивна сторона всієї ситуації полягає в тому, що влада знову скомпрометувала себе в очах громадян. А це серйозно знизить її позиції в поточному році, коли в країні очікуються чергові вибори ", - сказав І.Додон.

Як повідомлялося, на запит групи депутатів КС Молдови у вівторок тимчасово відсторонив президента від виконання обов'язків, щоб деблокувати процес оновлення складу уряду. КСМ дозволив спікеру парламенту або прем'єр-міністру призначити нових членів уряду.

КСМ підтвердив, що "президент має право лише один раз відмовитися від затвердження кандидатури члена уряду". Якщо ж прем'єр-міністр повторно висуває ту ж кандидатуру, глава держави зобов'язаний її затвердити. КСМ дійшов висновку, що "президент свідомо відмовився від кандидатур на посади міністрів", і оголосив про його "тимчасову нездатність виконувати свої службові обов'язки". Таким чином, укази про призначення на посаду нових міністрів будуть підписані прем'єр-міністром Павлом Філіпом або спікером парламенту Андріаном Канду. Їм належить самим вирішити, хто візьме на себе тимчасове виконання обов'язків президента для призначення членів уряду.

Як очікується, процедура підписання указів і приведення до присяги нових членів уряду відбудеться в п'ятницю, 5 січня. Голові парламенту або прем'єр-міністру належить підписати сім указів про призначення п'яти міністрів і двох прем'єр-міністрів.

На пост віце-прем'єра з європейської інтеграції буде призначений колишній віце-голова парламенту Юрій Лянке. Він обіймав пост прем'єр-міністра в 2013-2014 році, а в нинішньому році був обраний на пост віце-голови парламенту.

Віце-прем'єром з реінтеграції стане Крістіна Лєснік, яка працює в МВС Молдові (віце-прем'єр з реінтеграції відповідає за придністровське врегулювання і є головним парламентером Кишинева на переговорах з Тирасполем).

Міністром закордонних справ і європейської інтеграції стане Тудор Ульяновський. Наразі він є послом в Швейцарії.

Міністром економіки та інфраструктури стане бізнесмен Кирило Кирило Габурич, який обіймав пост прем'єр-міністра протягом чотирьох місяців у 2015 році.

Міністром охорони здоров'я, праці, соціального захисту і сім'ї стане Світлана Чеботар, яка обіймає пост директора Центру переливання крові.

Міністром сільського господарства і продовольства стане Лівіу Волконович, який є ректором аграрного університету.

Міністром юстиції стане колишній голова Конституційного суду Олександр Тенасе, який обіймав вже цей пост в 2009-1012 році.

За законодавством президент може відхилити запропоновані кандидатури, але тільки один раз. Якщо прем'єр-міністр повторно висуває того ж кандидата, президент зобов'язаний підписати указ про призначення. Згідно з рішенням Конституційного суду, якщо президент і після повторного висунення не підпише указ, то відповідні повноваження президента переходять до голови парламенту, який може підписати укази замість президента. Відповідно до цієї процедури в жовтні 2016 року вже було призначено нового міністра оборони Молдови Євген Стурза, кандидатура якого була двічі відхилена президентом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА