11:06 01.03.2018

Парубій заявив про перспективи ухвалення нового закону про мову

2 хв читати
Парубій заявив про перспективи ухвалення нового закону про мову

Визнання Конституційним судом України таким, що не відповідає Конституції, закону України "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року № 5029-VI із змінами (так званий мовний закон Ківалова-Колесніченка) відкриває шлях парламенту до ухвалення нового закону про мову, заявляє голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Рішення Конституційного суду відкриває нам можливість розглянути й ухвалити новий закон про мову. Прошу політичні фракції провести консультації щодо тих законів, які зареєстровані в парламенті, щоб ми могли обговорити та вийти на позитивне рішення українського парламенту", - сказав А.Парубій на ранковому пленарному засіданні в четвер.

Як повідомлялося, ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" було ухвалено 3 липня 2012 року. Закон набув чинності 10 серпня 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

У 2012 році Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська і Дніпропетровська обласні ради постановили визнати російську мову регіональною.

Угорська мова стала регіональною в місті Берегові (Закарпаття), молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

24 лютого 2014 року після завершення Революції гідності Верховна Рада проголосувала за скасування закону України "Про засади державної мовної політики". За скасування закону тоді проголосували 232 народні депутати з 334, зареєстрованих у залі.

Тодішній в. о. президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов відмовився підписувати закон. Таким чином, він не набув чинності.

10 жовтня 2014 року КС відкрив провадження у справі про конституційність закону "Про засади державної мовної політики" №5029-VI (так званий закон Ківлова-Колесніченка). 17 листопада 2016 року Конституційний суд України розпочав розгляд справи за цим конституційним поданням.

14 грудня 2016 року КС завершив публічний (усний) розгляд цього закону та перейшов до закритої (письмової) частини, за підсумками якої мав ухвалити рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА