12:57 16.03.2018

У профільному комітеті ВР очікують від Кабміну переліку угод із РФ, що підлягають денонсації, а також відповідного законопроекту

3 хв читати
У профільному комітеті ВР очікують від Кабміну переліку угод із РФ, що підлягають денонсації, а також відповідного законопроекту

У комітеті Верховної Ради у закордонних справах очікують від уряду надання народним депутатам переліку нормативно-договірної бази між Україною і Російською Федерацією, яка підлягає денонсації, а також внесення в парламент відповідного законопроекту.

"Я дуже хочу, щоб Павло Клімкін крім заяв, по-перше, зареєстрував якийсь законопроект", - сказала голова комітету Ради у закордонних справах, позафракційний народний депутат Ганна Гопко в ефірі телеканалу "112.Україна" в п'ятницю.

Крім того, за її словами, комітет очікує перелік угод між Україною і Росією, які підлягають денонсації і припинення.

"Обіцяний ще 2 роки тому... файл із візією нормативно-договірної бази між Україною і Російською Федерацією: які угоди потрібно денонсувати, які - ні... Щоб нарешті приніс (П.Клімкін - ІФ), показав нам цю інвентаризацію і ревізію", - сказала Г.Гопко.

Раніше народний депутат України Світлана Заліщук повідомила, що МЗС України підготував пропозиції про вихід країни з органів СНД та денонсацію договору про дружбу з РФ. "Міністр Павло Клімкін на нашому комітеті із закордонних справ анонсував, що МЗС підготувало пропозиції для президента щодо виходу з органів СНД та денонсацію договору про дружбу, співробітництв і партнерство між Україною і Росією", - повідомила С.Заліщук.

Вона зазначила, що на питання, коли можна очікувати подібних дій, міністр повідомив, що рішення залишається за главою держави.

Пізніше спікер МЗС України Мар'яна Беца повідомила, що Міністерство підготувало пропозиції та аналіз щодо призупинення або денонсації договору про дружбу, співпрацю і партнерство з РФ, а також проводить аналіз угод в рамках СНД.

"Щодо договору: МЗС України підготувало пропозиції та аналіз щодо можливого повного або часткового припинення договору або денонсацію. Ми підготували різні опції. Остаточне рішення буде прийматися президентом", - сказала вона.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією був підписаний 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено строком на десять років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду. Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 роки) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання про припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилося на наступний десятирічний період.

Згідно з Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА