13:38 11.04.2018

В Україні знизилися демократичні показники - звіт Freedom House

2 хв читати
В Україні знизилися демократичні показники - звіт Freedom House

 Міжнародна неурядова організація Freedom House констатує посилення політичного тиску на неурядові організації в Україні, а також встановлення різних обмежень для ЗМІ під виглядом боротьби з російським впливом.

Згідно з даними рейтингу "Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму", оприлюдненого на сайті організації, рейтинг України становив 4,64 бала з можливих 7 (що менше - то вільніша країна), таким чином, країна залишилася в категорії частково вільної.

У Freedom House наголошують, що в 2017 році посилився політичний тиск на неурядові організації в Україні, зокрема, з введенням обов'язкового е-декларування для активістів, почастішали також напади і переслідування активістів.

"Українські ЗМІ протягом року значною мірою залежали від олігархів, а свобода слова була обмежена заходами, вжитими для боротьби з російською пропагандою. Під виглядом боротьби з російським впливом та агресією Україна продовжувала встановлювати обмеження для ЗМІ та інтернет-ресурсів у 2017 році", - розповіли у Freedom House.

Правозахисники зазначають, що депортація російських та інших іноземних журналістів або заборона їм в'їзду в Україну стала звичайною практикою. "Служба безпеки України має чорний список із 40 громадських діячів, які не можуть в'їхати в країну; проте фактично кількість людей, яким заборонено в'їжджати, набагато вища", - йдеться у звіті.

Автори звіту зазначають, що триває реформа децентралізації та державної служби, також автори покладають великі сподівання на реформу охорони здоров'я.

Водночас заходи з боротьби з корупцією стикаються з суттєвими перешкодами в роботі.

"Ефективність новостворених органів із розслідування корупції, таких як НАБУ і САП, була підірвана відсутністю справедливого правосуддя", - поінформували в організації.

"Протягом року президент Петро Порошенко продовжував зміцнювати владу напередодні президентських і парламентських виборів у 2019 році, тоді як опозиція і так звані нові політичні сили активно проводили агітаційну кампанію... Як свідчать різні рейтинги, має місце низька суспільна підтримка і президента, і його партії", - йдеться у звіті.

В організації зазначають, що такий стан справ призводить до звинувачень правлячої коаліції в тому, що вона прагне ліквідувати опозиційні рухи, щоб залишитися при владі. У цьому контексті згадується, зокрема, позбавлення екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі українського громадянства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА