13:33 07.06.2018

ВР ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд

4 хв читати
ВР ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд

Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому президентський законопроект (№7440) про Вищий антикорупційний суд.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення проголосували 315 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Зокрема, фракція партії "Блок Петра Порошенка" дала на підтримку законопроекту 123 голоси, "Народний фронт" - 70, "Самопоміч" - 22, "Батьківщина" - 14, "Опозиційний блок" і "Радикальна партія Олега Ляшка" - по 2 голосу кожен. Групи "Воля народу" і "Відродження" дали 18 та 21 голос на підтримку законопроекту відповідно.

Деякі положення законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів.

Закон визначає порядок проведення конкурсу з відбору антикорупційних суддів.

Претенденти на посаду судді подаватимуть до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) документи для участі в конкурсі.

Для оцінки доброчесності кандидатів та допомоги в підготовці рішення щодо призначення суддів ВККС на 6 років сформує громадську раду міжнародних експертів.

Згідно з остаточними поправками, рада буде складатися з шести членів, а не семи, як це передбачала редакція законопроекту до другого читання.

Членів громадської ради призначатиме ВККС на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Глава комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич з трибуни парламенту перед голосуванням озвучив механізм, як ВККС і рада міжнародних експертів будуть оцінювати відповідність кандидатів в антикорупційні судді встановленим критеріям професійної етики і доброчесності.

З ініціативи не менше трьох членів громадської ради міжнародних експертів проводиться спільне засідання ради і ВККС для розгляду питання по конкретному претенденту.

Рішення щодо відповідності такого кандидата критеріям доброчесності приймається більшістю від загального складу ВККС і членів громадської ради міжнародних експертів за умови, що за нього проголосували не менше половини членів цієї ради.

Крім того, за запитом не менш ніж трьох членів громадської ради перед спільним спеціальним засіданням ВККС і ради може проводитися попередню співбесіду з кандидатами в судді Вищого антикорупційного суду, в якому мають взяти участь не менше 6 членів ВККС.

За словами Р.Князевича, після такої співбесіди може і не виникати необхідність спеціального спільного засідання.

Розмір винагороди члена громадської ради міжнародних експертів встановлюється в розмірі посадового окладу судді Верховного суду. Члени ради, які не проживають постійно в Україні, будуть мати право на компенсацію витрат на проживання та переїзд.

У законі прописано, в якому випадку кандидату віддадуть перевагу, якщо під час конкурсу у нього однакові позиції в рейтингу з конкурентами.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) буде здійснювати правосуддя як перша і апеляційна інстанція в кримінальних виробництвах щодо злочинів, віднесених до його підсудності.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, Вищому антикорупційному суду будуть підпорядковуватися кримінальні провадження щодо корупційних злочинів, передбачених в примітці ст.45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) Кримінального кодексу.

Серед спеціальних вимог до претендентів на посаду антикорупційного судді - відповідність одному з критеріїв: стажу роботи суддею не менше 5 років, вчений ступінь у сфері права і 7 років стажу наукової роботи, досвід діяльності адвоката, зокрема протягом 7 років представництво в суді або захисту від кримінального обвинувачення або сукупний 7-річний стаж у вищевказаних напрямках.

Є і значний перелік обмежень, коли досвід попередньої роботи не дозволяє претендувати на посаду судді. Зокрема, це робота останні 10 років в правоохоронних органах України, робота на політичних посадах, наявність представницького мандата, перебування в керівних органах або договірних відносинах з політичною партією останні 5 років. Крім того, суддями антикорупційного суду не зможуть стати особи, які були членами ВККС або Вищої ради юстиції до вступу в силу закону "Про відновлення довіри до судової влади" і входили до складу Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель до створення електронної системи закупівель.

У законі прописаний порядок забезпечення охорони судді, його сім'ї і житла.

Закон передбачає, що в колегії, як першої, так і апеляційної інстанції, повинен бути один суддя зі стажем роботи 5 років на аналогічній посаді, якщо такий є.

Цей закон передбачає, що протягом 12 місяців з моменту набуття ним чинності буде сформований Вищий антикорупційний суд, який почне свою роботу за умови призначення за результатами конкурсу не менше 35 суддів, зокрема щонайменше 10 - апеляційної палати.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, за винятком деяких положень, які набирають чинності з початком роботи Вищого антикорупційного суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА