07:36 14.06.2018

Комітет Верховної ради погодив з Венеціанською комісією норму про апеляцію в законі про антикорупційний суд

3 хв читати
Комітет Верховної ради погодив з Венеціанською комісією норму про апеляцію в законі про антикорупційний суд

Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя заявляє, що норма про апеляцію в законі "Про Вищий антикорупційний суд" узгоджена з Венеціанською комісією, повідомляє прес-служба парламенту.

"При підготовці законопроекту до другого читання комітет погодився з рекомендаціями експертів Венеціанської комісії, в своєму Висновку (пункт 35) звертали увагу на доцільність того, щоб справи, які знаходяться на розгляді на момент початку роботи Вищого Антикорупційного суду, продовжували розглядати суди, де вони на той момент слухаються", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в іншому випадку, передача справ привела б до перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду, з огляду на значну кількість справ, які розглядаються в судах першої та апеляційної інстанцій до моменту створення Вищого антикорупційного суду.

Крім того, комітет прийняв до уваги, що відповідно до прийнятого в першому читанні редакцією законопроекту Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду буде судом апеляційної інстанції тільки щодо судових рішень Вищого антикорупційного суду.

Також в комітеті категорично спростовують обвинувачення громадських організацій з "не зачитування головою комітету поправок щодо апеляційного розгляду справ Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в судах загальної юрисдикції, а не у новоствореному Вищому антикорупційному суді, а появи такої правки за годину до голосування".

Згідно з повідомленням комітету, ця правка була відображена в підготовленому на розгляді Верховної Ради порівняльної таблиці до законопроекту і не була поставлена на підтвердження при розгляді законопроекту в сесійній залі, залишившись у його остаточній редакції.

У зв'язку з цим, було проведено техніко-юридичну обробку її редакції, внаслідок якої були виявлені логічні і термінологічні неузгодженості деяких положень Кримінально-процесуального кодексу в редакції законопроекту.

Зокрема, в редакції законопроекту залишилася норма про те, що суди апеляційної інстанції (крім Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду) припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги у кримінальних виробництвах щодо злочинів, віднесених цим кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду.

У комітеті підкреслили, що в разі якщо б такі положення залишили в законопроекті, то виникала б ситуація, за якої виключалася можливість подати апеляційні скарги на судові рішення, прийняті судами першої інстанції, оскільки, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду в розумінні і визначенні закону є апеляційним судом щодо судових рішень Вищого антикорупційного суду, а інші суди апеляційної інстанції припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги з дня роботи Вищого антикорупційного суду.

Таким чином, такі формулювання положень законопроекту могли привести до грубого порушення Конституції України, яка гарантує кожному забезпечення права на апеляційний перегляд справи.

З метою недопущення таких несприятливих наслідків як порушення Конституції України та можливих негативних для України рішень Європейського суду з прав людини, були необхідні доопрацювання зазначених положень.

У зв'язку з цим, і для досягнення правової визначеності було уточнено і юридично правильно викладено пункт 20-2 розділу X і "Перехідні положення" КПК, про що голова комітету оголосив на засіданні Верховної Ради України 6 червня 2018 за день до голосування за закон в цілому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА