17:03 08.08.2018

Черниш вважає пролонгацію закону про особливий статус ОРДЛО необхідною

3 хв читати
Черниш вважає пролонгацію закону про особливий статус ОРДЛО необхідною

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш виступає за продовження терміну дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

"Закон фактично і не працював на практиці, оскільки Росія не виконує свою частину зобов'язань за Мінськими угодами. Світова спільнота, включно з Україною, говорить про те, що Мінські угоди зараз є моделлю вирішення цього конфлікту між Україною і Росією. І він демонструє всьому світу, що Україна дійсно виконує ці угоди, і демонструє, що вона здатна, готова і вже зробила максимум для їх виконання. При цьому всім видно, що Росія не зробила нічого", - сказав В.Черниш у бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас керівник МінТОТ відзначив важливість того, щоб РФ не отримала жодного приводу, який би вона використовувала для звинувачення України у невиконанні Мінських домовленостей.

На думку міністра, в іншому разі - якщо термін дії закону не продовжити - Україна дасть РФ привід заявляти про невиконання Києвом Мінських угод.

Також В.Черниш заявив, що не бачить протиріч у законі про порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО і законі "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" : "Я не бачу там протиріч. Я насправді вважаю, що закон про відновлення державного суверенітету на Донбасі не перекреслює можливостей імплементації Мінських угод".

Міністр нагадав, що цей закон було представлено усім залученим міжнародним партнерам, які його вивчили і резюмували, що він не становить жодної проблеми для імплементації Мінських угод.

"А щодо закону про особливий порядок місцевого самоврядування, то він двічі голосувався парламентом. Двічі. А тепер, перед виборами, раптом інші думки", - прокоментував В.Черниш.

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, що мав втратити чинність 18 жовтня 2017 року.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи продовжувати цей закон, Верховна Рада ухвалить ближче до завершення терміну його дії в жовтні, і воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів з цього питання.

6 серпня представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що у вересні запропонує колегам дискусію щодо продовження закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО.


Повний текст бліц-інтерв'ю з В.Чернишом буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА