08:07 30.09.2018

У Македонії відбудеться референдум щодо нової назви країни

2 хв читати
У Македонії відбудеться референдум щодо нової назви країни

Жителі Македонії в неділю проголосують на референдумі про перейменування країни, що дозволить країні в майбутньому претендувати на членство в Євросоюзі і НАТО.

На голосування буде винесено наступне питання: "Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?".

Йдеться про угоду між Афінами і Скоп'є, яке передбачає перейменування Колишньої Югославської Республіки Македонія в Республіку Північна Македонія.

Питання про зміну назви пов'язане з багаторічним суперечкою між Грецією і Македонією. Грецьку сторону не влаштовує назва Республіка Македонія, так як, на її думку, вона занадто співзвучна з назвою грецької області Македонія.

Згідно з недавнім опитуванням македонського телеканалу "Тельма-ТБ", взяти участь в референдумі в неділю мають намір 57% населення. При цьому 70% з них голосуватимуть "за" зміну назви.

Щоб результати референдуму мали силу, необхідно, щоб явка виборців перевищила 50%, саме тому противники перейменування збираються бойкотувати голосування. Зокрема, за бойкот виступає провідна опозиційна партія "Об'єднана Македонія".

Суперечка між Грецією і Македонією щодо назви країни триває вже довгі роки. Вважається, що врегулювання цього питання відіграє ключову роль для майбутнього країни, оскільки потім Македонія зможе приєднатися до таких об'єднань, як ЄС і НАТО. Раніше через цю суперечку грецька сторона, будучи членом цих двох альянсів, блокувала вступ Македонії як в ЄС, так і в НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА