12:36 04.10.2018

Фракція "БПП" підтримає законопроект про мову за основу, а до другого читання документ буде доопрацьовано - Березенко

2 хв читати
Фракція "БПП" підтримає законопроект про мову за основу, а до другого читання документ буде доопрацьовано - Березенко

Фракція "Блок Петра Порошенка" проголосує в першому читанні за проект закону про мову (№5556), щоб захистити права всіх українців, які говорять державною мовою, повідомив заступник голови фракції "БПП" Сергій Березенко.

"Наша позиція - підтримувати законопроект, запропонований Лесюком (№5556, поданий народним депутатом Ярославом Лесюком - ІФ). Ми також розглядаємо можливість обговорювати проект Княжицького (народного депутата Миколи Княжицького - ІФ). Наразі йде дискусія, ми обов'язково голосуватимемо закон про мови. Ми шукаємо формат, який об'єднає залу", - сказав С.Березенко в кулуарах Верховної Ради, повідомляє прес-служба "БПП" у четвер.

За його словами, до парламенту внесено чотири законопроекти про мову, але фракція "БПП" підтримуватиме законопроект про мови в Україні №5556.

С.Березенко наголосив, що мова - це запорука незалежності України, тому фракція "БПП" підтримуватиме цей закон.

"У законопроекті були питання з мовними інспекторами, але вчора на комітеті прибрали їх і питання щодо уповноваженого із захисту державної мови. Але ці всі речі допрацьовуються між першим і другим читанням. Думаю, що сьогодні компроміс у сесійній залі буде знайдено, а до другого читання відпрацюємо норми, щоб жоден українець не відчував себе ущемленим у правах через прийняття цього закону", - сказав нардеп.

Він наголосив, що насамперед потрібно чітко визначити статус державної мови та права українців, які говорять державною мовою. "Українська мова - це офіційно державна мова, і вона має бути захищена", - наголосив С.Березенко.

Як повідомлялося, перший проект закону про мови (№5556) було зареєстровано у грудні 2016 року. Його авторами виступили народні депутати Ярослав Лесюк (фракція "Блоку Петра Порошенка"), Ігор Васюник ( "Народний фронт") та інші парламентарії з фракцій коаліції.

Через місяць у парламенті з'явилися ще два законопроекти. Один із них - №5669, про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні. Його автори - позафракційний нардеп Михайло Головко, член комітету із питань культури і духовності Марія Матіос і група народних депутатів, серед яких голова комітету з питань культури Микола Княжицький.

Інший законопроект - про державну мову (№5670) - зареєструвала група парламентаріїв на чолі з Іриною Подоляк (велика частина цих депутатів входить до фракції "Самопоміч").

У червні 2017 року у Верховній Раді з'явився проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д). Його авторами виступили народні депутати з різних фракцій, автори двох раніше зареєстрованих законопроектів про мову. Цей документ підготували за ініціативи комітету з питань культури, що запропонував об'єднати положення трьох раніше поданих законопроектів в одному документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА