11:34 05.12.2018

Вселенський патріархат у своєму проекті статуту помісної УПЦ пропонує, щоб її очолював митрополит

2 хв читати
Вселенський патріархат у своєму проекті статуту помісної УПЦ пропонує, щоб її очолював митрополит

Затверджений Синодом Вселенського патріархату проект статуту помісної Української православної церкви передбачає її формування за моделлю Критської, де головою є митрополит, а не патріарх, повідомляє інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на агенція церковних новин Romfea.

"Це випливає зі статуту, запропонованого Священним синодом Вселенського патріархату, одну зі сторінок якого грецькою опублікувала агенція церковних новин. У документі також ідеться про ставропігію й отримання мирри лише з Константинополя", - йдеться в замітці українського інтернет-видання, також оприлюднено фотокопію сторінки з текстом грецькою мовою.

Як повідомлялося, 29 листопада Священний синод Вселенського патріархату затвердив проект статуту помісної церкви в Україні, остаточну дату проведення об'єднавчого собору не назвали.

Президент України П.Порошенко заявив, що дату об'єднавчого собору найближчим часом оголосить Вселенський патріарх Варфоломій.

Радник президента України, директор Інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко пояснив, що Вселенський патріарх Варфоломій передасть томос про автокефалію Української православної церкви особисто обраному предстоятелю УПЦ, тому наразі його текст не може бути опубліковано.

Він розповів, що статут єдиної автокефальної української православної церкви буде ухвалено на об'єднавчому Соборі. Р.Павлено нагадав, що Синод Вселенського патріархату минулого тижня сформулював пропозиції щодо імплементації томосу про автокефалію (незалежність) до статуту церкви, які розглянуть українські архієреї.

Томос про надання автокефалії Українській православній церкві стане частиною статуту незалежної церкви.

Президент України Петро Порошенко 5 грудня 2018 р. повідомив, що об'єднавчий собор з утворення помісної Української православної церкви відбудеться 15 грудня в соборі Св. Софії в Києві.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА