12:40 13.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Черкаській області - опитування

5 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Черкаській області - опитування

 Голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Черкаській області - її готові підтримати 20,6% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати проведеного в області соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 9 грудня 2018 року опитування.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 респондентів Черкаської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 12,6% респондентів, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 12,1%, за чинного президента України Петра Порошенка - 9,4%, за рок-музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука - 5,9%, за представника партії ВО "Свобода" Руслана Кошулинського - 5,8%, за голову Радикальної партії Олега Ляшка - 5,6%, за лідера партії "Опозиційна платформа - за життя" Юрія Бойка - 4,2%, позафракційного народного депутата Олександра Шевченко - 4,1%, за мера Львова, лідера "Об'єднання "Самопоміч" Андрія Садового - 2,7% опитаних. Рейтинг інших кандидатів - менше 2,5%.

Водночас кожен десятий житель Черкаської області області не визначився з вибором кандидата в президенти.

Кожен п'ятий (21,3%) опитаний вірить, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 9% (у 2017 - 14%). Перемогу В.Зеленського убачають імовірною близько 6%, А.Гриценко - 4,5%, Р.Кошулинський і Ю.Бойко - по 3%, О.Ляшко - 2%. У перемогу інших кандидатів вірять менше 2%. У своїх фаворитах упевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко, Ю.Бойка, П.Порошенка та Р.Кошулинського.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі більше 60% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 21,0% тих мешканців Черкаської області, хто визначився і візьме участь у виборах народних депутатів України. За партію "Слуга народу" готові віддати свій голос 14,1% респондентів, за "Громадянську позицію" - 12,9%, за "Блок Петра Порошенка "Солідарність"- 8,8%, за ВО "Свобода" - 6,0%, за Радикальну партію - 5,2%, за "Опозиційний блок" - 4,7%, за партію "УКРОП" - 4,2% опитаних. Рейтинг інших партій менший за 4%. Водночас 11% респондентів не визначилися зі своїм вибором.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю Черкаської обласної державної адміністрації знизився (з 23% до 17%), рівень задоволеності роботою міського/сільського голови майже не змінився (46-47%). Рівень задоволеності місцевими головами значно вищий серед сільського населення.

Водночас загальні очікування серед жителів області радше позитивно-нейтральні. Близько 19% респондентів вважають, що стан справ в Україні покращиться в наступному році, 13% такої ж думки про область, а 16% - про свій населений пункт. Переважна більшість думаїє що ситуація не зміниться. 11-15% вважають, що вона погіршиться. Більш оптимістичними у своїх оцінках є молодь і жителі менших населених пунктів.

Військовий конфлікт на Сході України (87%) і корупція у владі (64%) - дві найбільші проблеми загальнодержавного рівня за оцінками жителів Черкаської області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (64%), низький дохід (61%) та інфляція (55%). На рівні особистих проблем соціально-економічні проблеми (такі як безробіття, інфляція, високі тарифи і проблема низького доходу) більш гостро відчуваються в селах, а проблеми корупції та соціального захисту дещо більше турбують жителів обласного центру.

Жителі Черкаської області найчастіше вказували на культурно-історичну близькість з жителями Київської, Полтавської та Кіровоградської областей. Серед сусідніх країн жителі області вважають себе близькими до Білорусі, дещо менше до Польщі, а також частково до Росії.

Абсолютна більшість опитаних жителів області (85%) вважає, що українська мова має бути єдиною державною. 8% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 4% - за надання російській мові статусу державної.

Абсолютна більшість жителів регіону (81%) вважає Росію країною-агресором у ставленні до України. При цьому лише 9% дотримуються протилежної думки, а 10% - не змогли відповісти.

Також, згідно з опитуванням, порівняно з минулим роком підтримка жителями області вступу України в Європейський Союз трохи зменшилася (з 64% до 61%). Підтримка вступу в НАТО - майже не змінилася (47-48%), проте зменшилася кількість тих, хто проти - з 24% до 20%. Серед різних напрямків зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор - 50% (у 2017 - 59%). Вступ до Митного союзу підтримують лише 2% жителів регіону. У динаміці збільшилася кількість тих, хто виступає за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (з 20% до 33%).

Крім того, за останній рік кількість жителів Черкаської області, хто висловив бажання працювати за кордоном, знизилася (з 39% до 34%), 40% з них в майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні, 30% - не готові . Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (62%).

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 роки провела національне опитування в усіх областях України, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА