15:49 22.01.2019

Порошенко вручив держнагороди у День Соборності України

3 хв читати
Порошенко вручив держнагороди у День Соборності України

Президент України Петро Порошенко вручив почесному патріарху Православної церкви України (ПЦУ) Філарету орден Держави і звання Герой України.

Як повідомляє у вівторок прес-служба президента України, патріарха Філарета нагороджено за "видатну історичну роль у становленні незалежної Православної церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності українського народу, піднесення авторитету православ'я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди".

Під час урочистого заходу з нагоди Дня соборності України та століття проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР П.Порошенко, звертаючись до патріарха Філарета, сказав: "Ви були, є і залишаєтеся духовним лідером українського народу. Тому прийняв рішення присвоїти Вам звання Героя України. Наголошую, що Ваша нагорода - абсолютно заслужена... Ви все життя самовіддано служили церкви та українському народу".

Президент зазначив, що високе звання Героя України за його президентську каденцію отримали Герої Небесної Сотні і військові, які протистоять російській агресії.

"Під час атеїстичного радянського режиму, в умовах тиску КДБ і партійного апарату Ви боролися за право людей вірити в бога, відвідувати храм божий, молитися Господу. А з проголошенням незалежної України Ви стали на шлях розбудови єдиної помісної української православної церкви. Ви заклали хороший фундамент. Незважаючи на всі перешкоди, вели українське православ'я до автокефалії, до духовної свободи", - наголосив П.Порошенко.

Президент також відзначив "приклад надзвичайної жертовності" патріарха Філарета 15 грудня на об'єднавчому соборі в Софії Київській. "Ви довели всьому світу, що...українці здатні об'єднуватися в ім'я великої мети", - зазначив глава Української держави.

Також, за інформацією прес-служби президента України, П.Порошенко відзначив високими державними нагородами видатних українців, які приєдналися до розбудови Української держави.

Так, П.Порошенко нагородив орденом Свободи посмертно українського дисидента і політичного діяча Левка Лук'яненка і професора, академіка Національної академії наук України Мирослава Поповича. Нагороди отримали їхні дружини.

"Їхні імена назавжди увійшли в історію нашого народу як приклади незламності духу, сили духовної, вірності Україні. Вічна їм пам'ять", - додав президент.

Також він нагородив орденом Свободи політичного і громадського діяча, члена президії Національної академії наук України Ігоря Юхновського та орденом князя Ярослава Мудрого українського вченого, доктора технічних наук, професора, академік і віце-президента Національної академії наук України Володимира Горбуліна.

"Подяка і повага нашим великим інтелектуалам. Ваша праця дає чіткі орієнтири для нашого суспільства і нашої країні", - сказав П.Порошенко.

Крім того, президент висловив слова подяки громадському діячеві, директору Фонду "Відродження" Олександру Сушку "за його активні зусилля, спрямовані на мобілізацію громадської підтримки навколо реформування країни, просування України до Євросоюзу та НАТО" і вручив йому орден "За заслуги".

"Ви є одним з представників громадського сектору, який разом з українською дипломатією сьогодні і завжди послідовно працював над створенням і зміцненням міжнародної коаліції на підтримку України в її протистоянні російській агресії", - сказав П.Порошенко.

Глава держави також вручив орден Свободи співакові Тарасу Петриненку, орден князя Ярослава Мудрого музикантові Віктору Гуцалу, орден "За заслуги" кобзарю-бандуристу Едуарду Драчу та присвоїв почесне звання "Народний артист України" Тарасу Компаніченку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА