15:18 23.08.2021

Відсутність запрошення Філарета на заходи до Дня Незалежності в УПЦ-КП розцінили, як спробу його ізоляції

2 хв читати
Відсутність запрошення Філарета на заходи до Дня Незалежності в УПЦ-КП розцінили, як спробу його ізоляції

Рішення не запрошувати героя України, предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) Філарета (Денисенка) на офіційні святкові заходи з нагоди 30-річчя Незалежності України є ганьбою та першим таким випадком за три десятиліття існування Української держави, йдеться в заяві УПЦ-КП, оприлюдненій у понеділок.

"Наведений факт відсутності запрошення патріарху Філарету сприймаємо, як продовження антиукраїнських спроб ізолювати його від життя суспільства, намагання дискредитувати в очах громадськості та переписати новітню історію державотворення... Рішуче протестуємо проти безпрецедентного тиску та демонстративного ігнорування справжнього патріота України, пастиря українського народу - патріарха Філарета", - йдеться в заяві.

В УПЦ-КП зазначили, що Філарет є символом боротьби за церковну незалежність, який першим розпочав боротьбу за автокефалію Української православної церкви, а також "надихав на боротьбу за нашу свободу в найдраматичніші моменти історії - Майдану та активної фази російсько-української війни".

Як повідомлялося, Філарет неодноразово заявляв, що УПЦ-КП продовжує існувати, і що він не має наміру виконувати три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом - умови томосу щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ-КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро та відмовляється вирішувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру виключно за погодженням із Фанаром.

У грудні 2019 року синод ПЦУ вирішив створити для Філарета релігійну організацію у складі ПЦУ у формі місії. Він також має довічне право на відправлення богослужінь у Володимирському соборі Києва. Собор ПЦУ також закликав почесного патріарха Філарета і його оточення до примирення та припинення самоізоляції.

У 2020 році Філарет відкликав свій підпис під постановою Помісного собору Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) від 15 грудня 2018 року, що ухвалив рішення про ліквідацію УПЦ-КП. Пізніше він пояснив, що відкликав свій підпис через різницю між отриманим Україною томосом і аналогічним документом, виданим іншим країнам. Пізніше Філарет неодноразово закликав владу припинити нібито дискримінацію УПЦ (КП) і повернути їм держреєстрацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА