17:40 19.06.2020

Філарет не звертався до правоохоронців у справі про розпалювання міжнаціональної ворожнечі при створенні ПЦУ, це зробили віряни

3 хв читати
Філарет не звертався до правоохоронців у справі про розпалювання міжнаціональної ворожнечі при створенні ПЦУ, це зробили віряни

У Київській патріархії (УПЦ-КП) заявляють, що патріарх Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі про вчинення незаконних дій вищих посадових осіб України, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі при створенні Православної церкви України (ПЦУ).

"Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі, про яку йдеться, та не був її ініціатором. Це зробили віряни, права яких порушені. Патріарх Філарет не виступав проти існування Православної церкви України, але він проти залежності цієї церкви від Константинопольського патріархату. Патріарх Філарет не виступав проти томосу як такого, але він проти залежності ПЦУ від Константинопольського патріархату, яка прописана у тексті томосу. Документ не відповідає томосам і статусу автокефальних церков. Патріарх Філарет бореться із незаконним зняттям з реєстрації Української православної церкви Київського патріархату, яка відбулася 30 січня 2019 року в часи президентства Петра Порошенка. Обирати релігійну організацію - право вірян у демократичній державі", - йдеться в оприлюдненій у п'ятницю заяві.

У прес-службі патріархії зазначають, що "саме патріарх Філарет найбільше зробив для того, щоб православні України отримали томос про автокефалію. Якби не існувало Української православної церкви Київського патріархату, то і не йшлося б про надання томосу".

У Київській патріархії також констатують, що на сьогодні вже не Порошенко і його чиновники, а нинішня влада не вирішує питання з відновленням державної реєстрації УПЦ-КП. "Тому й зараз продовжується порушення прав громадян на свободу совісті", - наголошується у заяві.

Водночас у прес-службі патріархії додали, що метою кримінального провадження є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства Київського патріархату, а не припинення діяльності ПЦУ.

"Київський патріархат, на Помісному соборі 20 червня 2019 року, ухвалив рішення про вихід із процесу приєднання до Київської митрополії ПЦУ та має юридичне й канонічне право на окреме існування. Київський патріархат проти т. зв. ліквідаційної комісії ПЦУ, яку утворили 27 липня 2019 року. Вона є незаконною, бо є прямим втручанням у справи іншої церкви - УПЦ КП та не має до Київського патріархату жодного стосунку", - йдеться в заяві.

В УПЦ-КП також вважають, що остання заява ПЦУ "свідчить, що вона, на жаль, заангажована до інформаційної піар-кампанії Петра Порошенка і авторитет церкви використовується виключно з політичною метою".

"Висновки та оцінки є неправдивими. Ще раз засвідчуємо про те, що у сьогоднішньому зверненні Київської митрополії Української православної церкви (Православної церкви України) є лише напівправда, а правди немає", - йдеться в заяві.

В УПЦ-КП також наголошують, що на всі процесуальні дії поширюється таємниця досудового слідства, "тому будь-які коментарі чи заяви стосовно справи про посягання на свободу совісті оприлюднюватимуться у судових засіданнях".

Як повідомлялося, 18 червня п'ятий президент України і нинішній народний депутат Петро Порошенко заявив, що проти нього відкрили справу за розпалювання релігійної ворожнечі через отримання Православною церквою України томосу про автокефалію.

У Державному бюро розслідувань (ДБР) заявили, що розслідують фактичну справу за заявою прихожан УПЦ Київського патріархату на незаконні дії вищих посадових осіб держави, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі під час створення Православної церкви України. (ПЦУ).

"6 листопада 2019 року СБУ розпочала розслідування за заявою прихожан Київського патріархату УПЦ на незаконні дії деяких вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі під час створення ПЦУ. У подальшому СБУ передала справу для розслідування в ДБР. Слідство у справі триває", - повідомили у ДБР агентству "Інтерфакс-Україна" 18 червня.

19 червня у Київській митрополії Української православної церкви (Православної церкви України) заявили, що розслідування справи про розпалювання міжнаціональної ворожнечі при створенні ПЦУ спрямоване на перешкоджання розвитку церкви.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА