18:44 20.05.2019

У рішенні Гройсмана про відставку перемогли емоції та політичний розрахунок, вважає віце-прем'єр Кириленко

2 хв читати
У рішенні Гройсмана про відставку перемогли емоції та політичний розрахунок, вважає віце-прем'єр Кириленко

 Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко висловив жаль через рішення прем'єра Володимира Гройсмана про відставку і заявив, що уряд мав би гарантувати економічну стабільність і безпеку на час дострокових парламентських виборів.

"Не можу назвати рішення Гройсмана піти у відставку зваженим і корисним для країни. ВР йде на вибори, президент лише приймає справи. І в цей час уряд мав би забезпечити економічну стабільність і безпеку на час виборів. Однак гору взяли емоції та політичний розрахунок. На жаль", - написав Кириленко у своєму мікроблозі у Twitter у понеділок.

Як повідомлялося, під час інавгураційної промови президент України Володимир Зеленський заявив про те, що уряд має скласти свої повноваження й оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання. Після цього Гройсман заявив про намір подати у відставку після засідання Кабінету Міністрів найближчої середи, 22 травня.

Згідно зі ст.15 закону "Про Кабінет Міністрів", прем'єр має право заявити Верховній Раді про свою відставку. У свою чергу ВР розглядає питання про відставку прем'єра не пізніше, ніж на десятий день після надходження заяви про відставку, якщо вона надійшла під час чергової сесії ВР, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо вона надійшла в міжсесійний період. Прем'єр звільняється з посади з дня ухвалення рішення про його відставку на пленарному засіданні ВР. Водночас, ухвалення ВР рішення про відставку прем'єра тягне за собою відставку всього складу уряду.

Згідно зі ст. 115 Конституції, прем'єр та інші члени Кабміну мають право заявити Верховній Раді про свою відставку. При цьому відставка прем'єр-міністра, як і ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету Міністрів, мають у результаті відставку всього складу Кабінету Міністрів. У цьому разі Верховна Рада здійснює формування нового складу Кабінету Міністрів України. Відповідно до ст. 90 Конституції, після відставки Кабміну парламент має сформувати новий склад уряду протягом 60 днів, інакше президент може достроково розпустити парламент.

Водночас, згідно зі ст. 115, Кабінет Міністрів, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою або відставку якого ухвалив парламент, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА