18:45 22.05.2019

Посада глави АП підпадає під норми закону про люстрацію - заступник глави Мін'юсту

2 хв читати
Посада глави АП підпадає під норми закону про люстрацію - заступник глави Мін'юсту

Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов стверджує, що на посаду глави Адміністрації президента України не можна призначати люстрованих чиновників.

"Якщо хтось вважає люстраційний закон несправедливим, то це не звільняє його від зобов'язання його виконувати. Люстрація була однією з перших вимог Революції гідності, й Міністерство юстиції робило все для належного впровадження ухваленого закону", - написав заступник міністра на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Петухов наголошує, що посаду глави Адміністрації президента прямо зазначено в ч. 5 ст. 2 закону "Про очищення влади" як таку, щодо якої здійснюються заходи з очищення влади (люстрація).

Він також зазначає, що статус цієї посади згідно з законом "Про державну службу" не має значення, адже профільний закон люстрації чітко називає цю посаду й не відсилає до закону про держслужбу.

"Також не є державними службовцями судді та прокурори, на яких поширюються люстраційні обмеження", - додав він.

Петухов заявляє, що зобов'язання дотримання вимог законодавства про очищення влади покладено на керівника відповідного органу, а Міністерство юстиції, у свою чергу, надає роз'яснення та контролює виконання закону. "Ми готові це зробити й у цьому випадку", - наголосив він.

Зокрема, заступник міністра повідомив, що в реєстрі люстрованих осіб є прізвища людей, яких було звільнено після ухвалення закону на основі його положень. Осіб, які залишили свої посади до набуття чинності закону, не внесено до реєстру.

"Водночас заборона обіймати державні посади до 2024 року поширюється на них так само, як і щодо осіб, внесених до реєстру люстрованих осіб", - констатував чиновник.

Як повідомлялося, новопризначений глава Адміністрації президента України Андрій Богдан наголосив, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади (люстрацію), а президент Володимир Зеленський не порушив закон його призначенням.

Богдан з 2007-го по 2010 рік працював заступником міністра юстиції України, потім заступником міністра Кабінету Міністрів (2010-2011) і урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики (2013-2014).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА