16:03 08.07.2019

МЕРТ повторно пропонує збільшити фінзабезпечення туроператорів удесятеро

3 хв читати
МЕРТ повторно пропонує збільшити фінзабезпечення туроператорів удесятеро

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) оприлюднило проект закону, згідно з яким пропонується збільшити фінансове забезпечення туроператорів удесятеро і запровадити штрафи за незаконне використання категорій готелями.

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на сайті МЕРТ, сума фінзабезпечення туристичного оператора має становити не менше ніж 5% від річного обсягу продажу за попередній рік, але не менше ніж EUR200 тис. для оператора, що пропонує послуги виїзного туризму (проти EUR20 тис. у чинному законодавстві), не менше ніж EUR100 тис. для туроператорів в'їзного та внутрішнього туризму (проти EUR10 тис.), не менше ніж EUR50 тис. для операторів внутрішнього туризму. При цьому фінзабезпечення турагента має становити не менше ніж 5% від річного обсягу продажу, але не менше ніж EUR20 тис.

Розмір гарантії для новостворених туроператорів дорівнює нижньому порогу залежно від обраного виду туризму, або EUR10 тис. для турагента.

МЕРТ також пропонує закріпити штрафи для порушників туристичного законодавства, зокрема, за незаконне використання категорій об'єктів турінфраструктури та не забезпечення в'їзду-виїзду туриста згідно з угодою - 100-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у разі повторного порушення протягом року - 800-1000.

У документі також наведено деталі та умови укладення договорів про туристичне обслуговування, визначено поняття "бездоганна ділова репутація керівника туроператора".

Крім того, до проекту закону додано норми про відповідність будівель готелів держбуднормам. Наприклад, не менше ніж 10% номерного фонду має бути пристосовано для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Як зазначено в документі, законопроект розроблено з метою інтеграції національної турсфери в європейську.

Як повідомлялося, в травні-2019 Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про посилення відповідальності туроператорів перед споживачами туристичних послуг і зобов'язав їх забезпечувати мінімальний розмір фінансової гарантії на весь термін дії ліцензії.

Згідно з ухваленою постановою, для отримання ліцензії туроператор має забезпечувати фінансову гарантію перед туристами, а також відновлювати розмір фінгарантії протягом одного робочого дня в разі гарантійних виплат клієнтам.

Туроператори також зобов'язані розміщувати на своїх веб-сайтах інформацію про кількість укладених із туристами договорів, а також дані про турагентів, з якими працює туроператор, і про наявність у них фінзабезпечення.

Крім того, туроператори зобов'язані публікувати інформацію про затримку рейсів на чотири та більше години, а також інформувати про це орган ліцензування - МЕРТ.

Постанова також передбачає створення туроператором необхідних умов для доступу до своїх офісів осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Окрім цього, таких осіб треба інформувати про наявність необхідної для них туристичної інфраструктури в пакеті послуг перед продажем продукту.

Закріплено також вимоги до штату туроператора, відповідно до яких не менше ніж 30% співробітників повинні мати три і більше років стажу роботи у сфері туризму або відповідну вищу освіту.

Порушення будь-якої з цих вимог може призвести до анулювання ліцензії туроператора.

За даними МЕРТ, станом на 1 січня 2019 року лише 617 з 2,737 тис. ліцензованих туроператорів підтвердили наявність дійсногого фінзабезпечення - гарантію банку або іншої фінансової установи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА