15:47 07.08.2019

Військові прокурори відрапортували про успіхи в роботі та розкритикували позицію Рябошапки

2 хв читати
Військові прокурори відрапортували про успіхи в роботі та розкритикували позицію Рябошапки

Колектив військових прокуратур обурений позицією заступника глави Офісу президента України Руслана Рябошапки щодо відсутності необхідності в існуванні військової прокуратури та розраховує на конструктивність і обдуманість подальших реформ цієї системи.

"Вважаємо неприйнятними заяви щодо непотрібності військової прокуратури, які обумовлені поверховим уявленням про її діяльність. Сподіваємося, що чергові реформи будуть конструктивними й обдуманими, позбавленими чиїхось замовлень, упакованих у реформаторську обгортку з бантиком", - йдеться в заяві колективу військових прокуратур, оприлюдненій на сторінці Генеральної прокуратури України у Facebook.

У заяві наводяться дані щодо досягнень системи військових прокуратур з моменту їх відновлення (майже п'ять років тому) з огляду на збройну агресію, яка триває.

Так, за цей час завдяки роботі військових прокуратур до кримінальної відповідальності за ведення агресивної війни притягнуто 263 осіб, зокрема 68 громадян РФ (з них 21 високопоставлений чиновник, 18 генералів і адміралів, 18 суддів РФ). До офісу прокурора Міжнародного кримінального суду передано понад 1000 сторінок доказів російської агресії та скоєння її представниками воєнних злочинів.

У справі про захоплення РФ українських військових моряків і суден поблизу Керченської протоки до кримінальної відповідальності притягнуто 15 військовослужбовців РФ, а Міністерству юстиції України передано докази протиправних дій РФ для участі в розгляді Міжнародним трибуналом із морського права цієї справи.

Крім того, серед інших результатів роботи військових прокуратур названо встановлення 160 місць незаконного утримання полонених (військовослужбовців ЗС України та цивільного населення); допити 1800 постраждалих, яких незаконно утримували й катували військовослужбовці РФ та учасники терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" на території тимчасово окупованого Донбасу.

"Чисельність військових прокурорів становить 6% від загальної чисельності прокурорів, при цьому 75% обвинувальних актів щодо злочинів відповідної підслідності направили до суду саме військові прокурори. Щоденно військові прокурори в середньому затримували двох-трьох осіб, проводили вісім-дев’ять обшуків і 13 "виїмок", допитували 120 осіб, відшкодовували 250 тис. грн, направляли до суду 17 обвинувальних актів", - порахували у військовій прокуратурі.

Раніше в інтерв'ю "24 каналу", відповідаючи на запитання про те, чи потрібна в Україні військова прокуратура, Рябошапка сказав: "Моя позиція в тому, що я не бачу необхідності в існуванні військової прокуратури".

Він зазначив, що є опонентом створення військових судів і військової юстиції як системи загалом.

"Можливо, військова прокуратура буде однією з тих сфер, яка підлягатиме змінам", - припустив заступник глави ОП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА