17:07 27.09.2019

Байдени та Злочевський не фігурують у фактовій справі про зловживання чиновників Мінекології України - Холодницький

3 хв читати
Байдени та Злочевський не фігурують у фактовій справі про зловживання чиновників Мінекології України - Холодницький

Ані колишній віце-президент США Джозеф Байден, ані його син Хантер, ані екс-міністр екології України Микола Злочевський не є фігурантами кримінального провадження, яке розслідують за фактом можливого зловживання посадових осіб Мінекології, наголошує керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

В інтерв'ю радіо "НВ" у п'ятницю Холодницький нагадав, що в 2017 році справу компанії Burisma ("Бурісма") було закрито. "На жаль, тоді слідство не могло надати доказів для завершення розслідування", - сказав він.

Після цього в березні 2018 року постанову про закриття кримінального провадження скасував суд.

"Станом на зараз це провадження, скажімо так, висить. Висить - це значить, що по ньому активні слідчі дії не проводяться. Детективи (НАБУ - ІФ) і прокурори не розуміють, що там зараз треба розслідувати", - пояснив керівник САП.

При цьому Холодницький додав: "Є навіть ухвала суду про зобов'язання закрити це провадження".

За його словами, поки що рішення у цій справі не ухвалено.

"У тому провадженні, яке є, не фігурує ні Микола Злочевський, ні Байдени. Воно звучить формально так: за фактом можливого зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства екології", - наголосив керівник САП.

При цьому Холодницький зазначив: "Станом на зараз Байдени - ні батько, ні син - у рамках цього провадження, що у нас є, не допитувалися і не викликалися".

"Як воно буде далі... вже починає все виходити чи не на світовий рівень. Ми діємо по закону", - додав Холодницький.

Він висловив переконання в тому, що під час закриття цього провадження прокурор вчинив правильно, оскільки "дев'ять місяців не проводилося жодних слідчих дій".

Тобто, як пояснив керівник прокуратури, САП продовжує розслідування фактового кримінального провадження про можливі зловживання службовим станом посадовими особами Мінекології. "Це провадження і вважається як поновлене", - уточнив керівник САП.

Відповідаючи на запитання про те, чи готові українські прокурори в разі потреби допитувати Байдена-старшого і Байдена-молодшого, керівник САП сказати: "Щоб відбулося щось... повинні бути достатні дані, які можуть вказувати на причетність тих чи інших осіб до вчинення того чи іншого злочину. Станом на зараз цього "щось" немає. Якщо буде, то вживатимуться заходи для перевірки всієї інформації".

Як повідомлялося, низка американських ЗМІ раніше повідомили, що Трамп 25 липня намагався в телефонній розмові переконати президента України Володимира Зеленського в необхідності розпочати розслідування стосовно Хантера Байдена - сина колишнього віце-президента. При цьому президент, чинячи тиск на Київ, до цього заморозив надання фінансової допомоги країні.

Під час перебування віце-президентом в адміністрації Барака Обами Джо Байден, серед іншого, курирував пов'язані з Україною питання. У цей же час його син Хантер Байден обіймав посаду в раді директорів української газової компанії Burisma. В Україні стосовно компанії було відкрито розслідування.

Адвокат Трампа Руді Джуліані в низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику та участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна було звільнено на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках "Бурісми" з його сином.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА