10:43 17.10.2019

Судова реформа, яку проводить нова влада, веде до руйнування судової системи - голова Верховного Суду України

2 хв читати

Ухвалений Верховною Радою закон про судову реформу, внесений президентом України Володимиром Зеленським, не є реформаторським, а спрямований на руйнування судової системи країни, заявила голова Верховного Суду України Валентина Данішевська.

"Я не вважала б те, що відбувається, судовою реформою. Тому що судовій реформі має передувати, як мінімум, аналіз того, що вже зроблено, які проблеми існують, побачити кілька альтернатив вирішення цих проблем, а потім у співпраці з судовою гілкою влади знайти кращі шляхи, щоб подолати виклики, які існують, і поліпшити судочинство, а не навпаки - створити умови для того, щоб судова система не змогла надати суспільству очікувані послуги", - сказала Данішевська в ефірі "Радіо Свобода".

При цьому, за її словами, будь-яких конкретних причин фактичного руйнування Верховного Суду влада не озвучує.

"Без претензій руйнується ВСУ. Зменшується кількість суддів удвічі. Це при тому, що на розгляді у ВСУ перебуває величезна кількість справ. Ті, які ми отримали від своїх попередників, від тих, хто раніше розглядав касаційні скарги, а також до нас щодня надходить 360 звернень. ВСУ отримав за неповні два роки до свого провадження близько 230 тис. справ. 155 тис. ми вже розглянули. І сподівалися, що ми ці залишки подолаємо за найближчий рік. Адже до ВСУ надійшло поповнення. Тільки в травні ВСУ поповнився суддями в кількості 75 осіб", - сказала голова Верховного Суду.

Данішевська акцентувала увагу на тому, що судова система і так страждає від нестачі кадрів, а новий закон б'є саме в це хворе місце.

Також вона висловила думку, що оскільки чинна влада будь-яких пояснень із приводу своїх дій не надає, то напрошується висновок, що незалежний Верховний Суд їх не влаштовує.

"Верховний Суд України є тим органом, який ухвалюватиме остаточне рішення не тільки у справах (бізнесмена Ігоря - ІФ) Коломойського, а й щодо виборів на непідконтрольних територіях. Тому, напевно, незалежний ВСУ не дуже влаштовує нинішню владу. Оскільки і причин немає, і пояснень немає", - зазначила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА