17:36 06.12.2019

Венеціанська комісія: Закон про мову не гарантує балансу між зміцненням української та захистом мов нацменшин

4 хв читати
Венеціанська комісія: Закон про мову не гарантує балансу між зміцненням української та захистом мов нацменшин

У Венеціанській комісії (ВК) заявляють, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в нещодавньому законі про державну мову.

Це основний висновок нової думки, затвердженої у п'ятницю Венеціанською комісією, повідомляє прес-служба Ради Європи.

У ВК визнають, що мовна політика "є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті конфлікту з Росією".

"Враховуючи особливе місце російської мови в Україні, а також пригноблення української мови в минулому, Венеціанська комісія повністю розуміє необхідність заохочення використання української мови як державної. Тому похвально, що закон про державну мову передбачає позитивні заходи в цьому напрямі, зобов'язуючи державу надати кожному громадянину України можливість оволодіти мовою через систему освіти, організовувати безкоштовні мовні курси та сприяти доступу до фільмів та інших культурних продуктів українською мовою", - пояснюють у ВК.

Крім того, ВК схвалює той факт, що в деяких областях закон про державну мову передбачає використання мов меншин паралельно з державною мовою, "посилаючись на очікуваний закон про меншини". "Проте закон про меншини ще не підготовлено, хоча він мав бути розроблений від самого початку, одночасно з законом про державну мову, щоб забезпечити необхідний баланс. Експерти Ради Європи закликають Україну без будь-яких непотрібних затримок підготувати закон про меншини та розглянути можливість відкласти до ухвалення цього закону виконання положень закону про державну мову, які вже набули чинності", - вважають у ВК.

У зв'язку з цим українській владі пропонується переглянути закон про державну мову та підготувати закон про меншини в консультації з усіма зацікавленими сторонами, "особливо з представниками національних меншин і корінних народів".

Крім того, ВК "особливо рекомендує" переглянути положення закону, що передбачають "диференційоване поводження з мовами корінних народів, мовами національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС". "Будь-яке розходження між поводженням із цими мовами має базуватися на об'єктивному та розумному обґрунтуванні, чого поки що немає", - наголошується у висновках.

Як приклад експерти ВК зазначають, що перехідний період реалізації положень закону про освіту, який "зазнав різкої критики", було продовжено з 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2023 року "тільки для учнів, чия рідна мова є мовою ЄС, а не для тих, хто володіє іншими рідними мовами, зокрема російською". "Комісія рекомендує продовжити цей термін для всіх національних меншин і корінних народів", - ідеться в документі.

Крім того, експерти ВК вважають, що владі "необхідно розглянути можливість скасування механізму подання скарг і санкцій, передбачених у законі, або, принаймні, суворо обмежити його публічною сферою і в крайніх випадках". "Якщо механізм буде збережено, положення про санкції не повинні застосовуватися до ухвалення закону про меншини та перегляду закону про державну мову", - рекомендують у ВК.

У комісії також вважають, що із закону необхідно вилучити статтю, що встановлює відповідальність за навмисне викривлення української мови в офіційних документах і текстах.

"Венеціанська комісія пропонує законодавцю переглянути вимоги до квоти для контенту українською мовою, встановлені законом про державну мову для телерадіомовників, у світлі принципу пропорційності", - йдеться в документі.

Крім того, у ВК зазначають, що "приватним сторонам має бути дозволено використовувати мову меншини між собою, зокрема, коли їх видно й чутно іншим у громадських місцях".

Також можливість поширення матеріалів виборчої кампанії мовами, відмінними від української, не повинна обмежуватися територіями компактного проживання меншин. Зокрема, закон має передбачати чіткі винятки для використання мов, відмінних від української, в надзвичайних ситуаціях, наприклад під час спілкування зі службами порятунку - поліцією, пожежниками, персоналом лікарні тощо.

Згідно з документом, мають бути замінені вимоги одночасної публікації друкованих ЗМІ мовою меншини та українською мовою в один і той самий день. Також має бути переглянуто положення про те, що всі географічні назви й топоніми мають бути написані виключно українською мовою, а також низка інших положень, зазначають у ВК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА