08:27 15.01.2020

ВР підтримала в першому читанні законопроект про детінізацію ринку брухту

3 хв читати
ВР підтримала в першому читанні законопроект про детінізацію ринку брухту

Верховна Рада на своєму засіданні 14 січня поточного року схвалила в першому читанні законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)".

На підтримку законопроекту проголосували 313 народних депутатів.

Законопроект передбачає усунення надмірних бюрократичних процедур і вимог до пунктів прийому брухту зокрема, обов'язкову наявність переробного обладнання, актів обстеження, розрахунок лише в безготівковій формі, поділ на промисловий та побутовий брухт.

"Ринок брухту, як і бурштиновий, і гральний бізнес, став традиційною годівницею для корумпованих чиновників і силовиків. Усі ці сфери ми маємо виводити з тіні на світло. Тіньовий оборот ринку брухту становить близько 16 млрд грн на рік, і цим законопроектом ми створюємо передумови для виведення його з тіні", - зазначив у своєму виступі один з авторів законопроекту, заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Законопроект також передбачає скасування кримінальної відповідальності за відсутність суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з брухтом, у відповідному держреєстрі, якого вже не існує.

"Виглядає так, що українське законодавство спеціально виписане так, що його не можна виконати. У свою чергу, від виведення ринку брухту з тіні держава отримає додатково близько 900 млн грн податкових надходжень на рік. Крім того, цей закон потрібен українській промисловості, для якої брухт є стратегічною сировиною для металургійних заводів, які страждають від тіньового ринку", - наголосив народний депутат, представляючи законопроект.

Кисилевський також зазначив, що законопроект сприятиме зменшенню кількості крадіжок металу.

"Нині ті, хто має боротися проти крадіжок металу, вони "кришують" цей нелегальний бізнес. Якщо ми усунемо ці штучні правові колізії, то всі повернуться на круги своя: заготівники почнуть заготовляти брухт, а силовики реально контролюватимуть цю сферу на предмет некупівлі краденого", - констатував автор законопроекту.

Раніше заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що очікує ухвалення цього закону до літа 2020 року.

"Законопроект №2426 про детінізацію ринку металобрухту затверджений комітетом з питань економічного розвитку та рекомендований до ухвалення в першому читанні. Нині ми маємо отримати висновок антикорупційного комітету, після чого цей законопроект буде винесено на розгляд парламенту в першому читанні. Я очікую, що ми встигнемо його проголосувати протягом поточної сесії, тобто до кінця січня. Потім протягом двох тижнів депутати подаватимуть свої поправки, і на друге читання законопроект вийде в лютому-березні-квітні, залежно від того, чи будуть інші невідкладні законопроекти", - пояснював депутат агентству в середині грудня 2019 року.

При цьому Кисилевський зазначив, що в разі ухвалення закон набуде чинності негайно, після чого пункти прийому брухту зможуть легалізуватися. Як очікує парламент, процес легалізації розтягнеться на три-п’ять років.

Кисилевський додав, що співавторами законопроекту є 22 представники різних фракцій і груп, що демонструє його актуальність і сподівання на швидке ухвалення.

Як повідомлялося, законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)" зареєстровано в парламенті 12 листопада 2019 року. Разом із Кисилевським співавторами законопроекту стали 22 народні депутати. Законопроект розробляла робоча група, до якої увійшли представники брухтозаготівників, металургів та Мінекономіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА