15:39 02.04.2020

Додатковий пакет допомоги НАТО буде спрямований на посилення ролі України в гарантуванні безпеки в Чорноморському регіоні

2 хв читати
Додатковий пакет допомоги НАТО буде спрямований на посилення ролі України в гарантуванні безпеки в Чорноморському регіоні

Заступник міністра закордонних справ України, до відповідальності якого входять питання євроатлантичної інтеграції, Єгор Божок очікує, що додатковий пакет допомоги НАТО буде спрямований на активізацію зусиль Києва і Тбілісі в гарантуванні безпеки в Чорноморському регіон.

"Безсумнівно, безпека Чорноморського регіону має стратегічне значення для НАТО. Я радий, що всі союзники це врешті, до речі, і з нашою допомогою, зрозуміли. Безпека і стримування Росії в Чорному морі неможливі без України та Грузії. Тому ми очікуємо, що додатковий пакет допомоги для України та Грузії, який союзники планують ухвалити сьогодні, буде зосереджений на більш активній участі двох країн у зусиллях НАТО щодо стримування в Чорному морі. Ми були б зацікавлені в розширенні взаємної ситуаційної обізнаності в регіоні, збільшенні кількості спільних навчань і маневрів, зміцненні потенціалу НАТО за рахунок національних можливостей морської та берегової оборони", - сказав Божок агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи плани союзників затвердити для України новий пакет допомоги в рамках засідання міністрів закордонних справ НАТО, яке відбувається у четвер у форматі відеоконференції через обмежувальні заходи, впроваджені з огляду на пандемію коронавірусу.

Одночасно з цим заступник міністра зазначив, що Україна також "уже довела свою здатність бути не лише одержувачем, а й інтегратором безпеки НАТО".

"Оборонний сектор України готовий розширити свою практичну співпрацю з НАТО, якщо союзники, нарешті, відкриють відповідні рамки, приєднавши нас до Програми розширених можливостей НАТО, як це було зроблено стосовно Грузії та низки інших таких самих найближчих, як Україна, партнерів. Учора генеральному секретарю НАТО було передано відповідний лист-звернення за підписом віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка, міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, міністра оборони України Андрія Тарана", - повідомив він.

При цьому Божок констатував, що Україна вдячна НАТО й всім країнам-членам, "які вже стали фактичними союзниками, за постійну увагу і підтримку нашої країни, а також Грузії в контексті триваючої агресії з боку Росії".

"Важливо, щоб цю увагу і підтримку не знищила навіть пандемія коронавірусу, яку Кремль намагається використовувати у своїх інтересах, щоб зняти санкції і схилити цивілізований світ погодитися повернутися до статусу-кво після 2014 року", - наголосив заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА