15:13 15.07.2020

У питанні мови має бути поставлена крапка - Потураєв про винесення на розгляд ВР законопроекту Бужанського

2 хв читати
У питанні мови має бути поставлена крапка - Потураєв про винесення на розгляд ВР законопроекту Бужанського

Винесення на розгляд Верховної Ради за ініціативою "Слуги народу" законопроекту №2362 авторства народного депутата цієї фракції Максима Бужанського - це спроба поставити крапку в політичному питанні про мову, заявив голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформполітики, народний депутат Микита Потураєв (фракція "Слуга народу").

"Цей законопроект був, він пройшов комітет, і коли ми ухвалювали рішення про винесення його до зали Верховної Ради, то я це рішення пропонував абсолютно свідомо. Я вважаю, що в цьому питанні має бути поставлена крапка, тому що це політичне питання: воно не про освіту, не про науку - це виключно політичне питання. Нехай зала Ради раз і назавжди скаже своє вагоме слово", - сказав Потураєв журналістам у середу під час засідання Верховної Ради.

За його словами, проблеми з тим, що громадяни в східних регіонах України здобувають освіту українською мовою, немає.

"Я як "східняк" можу вам сказати, що не відчуваю жодної проблеми з українською мовою в освіті на Великому Сході України, не існує такої проблеми, а через 10 років її взагалі не буде, і ніхто більше не зможе спекулювати на питанні мови, тому що всі діти вільно володітимуть українською мовою, а за бажанням володітимуть і тими мовами, які вони використовують у сім'ях, або зможуть обрати на власний розсуд, яку ще мову вивчити", - додав нардеп.

Потураєв вважає, що законопроект Бужанського позбавляє дітей можливості повноцінно опанувати державну мову.

"Я вважаю, що збереження двомовної або мультимовної моделі - це фактично дискримінація наших дітей у сенсі обмеження їх доступу до вивчення державної мови. Коли говорять про дискримінацію інших мов - це маніпуляція. Звісно, треба вивчати інші мови, й наше етнічне розмаїття - це наше багатство, але це не означає, що ми повинні позбавляти наших дітей, майбутні покоління можливості вільно володіти державною мовою. Йдеться про це", - вважає голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформполітики.

Як повідомлялося, Бужанський у своєму законопроекті пропонує скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб "перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища".

Документ був не рекомендований профільним комітетом Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА