13:17 21.07.2020

"Мовний" законопроект Бужанського потрібно поставити до порядку денного сесії ВР – Корнієнко

2 хв читати
"Мовний" законопроект Бужанського потрібно поставити до порядку денного сесії ВР – Корнієнко

Лідер партії "Слуга народу", перший заступник голови однойменної парламентської фракції Олександр Корнієнко вважає, що законопроект нардепа Максима Бужанського про державну мову в освітньому процесі необхідно поставити до порядку денного сесії Верховної Ради.

"Я вважаю, що це чесно стосовно громадян України цей закон поставити до порядку денного і далі Верховна Рада визначиться", - сказав Корнієнко на спільному брифінгу з головою фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією у вівторок у Києві.

Раніше заступник голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила, що законопроект Бужанського про державну мову в освітньому процесі не розглядатимуть у Верховній Раді восени, а з початком навчального року він не матиме сенсу.

"Оскільки до осені він (законопроект - ІФ) втратить свою суть. Адже з першого вересня 2020 року російськомовні школи переходять на українську мову, тому цей закон не матиме сенсу, і його не виноситимуть на розгляд Верховної Ради", - сказала Кравчук в ефірі "Радіо Свобода".

При цьому вона як заступник голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики і голова підкомітету з питань інформполітики висловила думку, що рішення винести цей законопроект на розгляд Верховної Ради було помилкою.

Як повідомлялося, законопроект Бужанського пропонує скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість запровадити, щоб "перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища".

Документ не був рекомендований профільним комітетом Верховної Ради.

Фракція партії "Європейська солідарність" та інші патріотично налаштовані сили в парламенті заявили, що зроблять все для того, щоб законопроект №2362 не було розглянуто в залі ВР.

На 16 липня передбачався розгляд законопроекту в парламенті, проте 15 липня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського.

15-17 липня біля стін ВР відбувалася акція протесту проти ухвалення законопроекту.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА