17:02 07.07.2017

Відповідальність за держзакупівлю ліків з коротким терміном придатності лежить на керівництві МОЗ - медики "Охматдиту"

3 хв читати

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Відповідальність за закупівлю за кошти держбюджету лікарських засобів з обмеженим терміном придатності лежить на керівництві Міністерства охорони здоров'я, підписи членів робочої групи при Міністерстві охорони здоров'я мають рекомендаційний характер, заявила завідувачка Центром дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку лікарні "Охматдит" Світлана Донська.

"МОЗ є єдиним адміністративним органом, який відповідає за гроші медичних програм і кінцева відповідальність лежить на Міністерстві охорони здоров'я. Якщо у дітей немає медикаментів, а це централізована закупівля за держбюджет, то відповідальним є Міністерство охорони здоров'я", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс -Україна" в п'ятницю.

За словами С.Донської, робоча група при Міністерстві охорони здоров'я, до якої вона також входила, розглядала листи від міжнародної організації Crown Agents, яка закуповувала ліки за програмою дитячої онкології та онкогематології коштом держбюджету 2015 року, а потім робила свій висновок щодо препаратів, їхніх характеристик, зокрема термінів придатності і термінів постачання, які пропонувало закупити британське закупівельне агентство Crown Agents. Результати розгляду засіданнями робочої групи фіксувалися у відповідних протоколах, які передавалися керівництву МОЗ.

"Робоча група погоджувалася на скорочені терміни придатності за умови гарантованої заміни цих препаратів компаніями через Crown Agents, наприклад, якщо препаратів з повним терміном придатності потрібно було чекати дуже довго. Про це йшлося у всіх протоколах. Потім ці рекомендації робгрупи передавалися на розгляд робочої групи, яка мала право вирішувати і підписувати документи з Crown Agents ", - сказала вона.

При цьому С.Донська зазначила, що препарати на заміну не поставлені.

"У карантинній зоні вже лежать прострочені ліки на 1 млн грн 31 липня цих ліків буде на 6 млн грн, а заміни досі немає. Жодної заміни не відбулося", - сказала вона.

С.Донська також вказала на відсутність постачання ліків, закуплених за кошти держбюджету за 2016 року Програмою розвитку ООН (ПРООН, UNDP), зокрема відсутність постачання препарату "метотрексат", який в "Охматдиті" закінчився в квітні і який ПРООН обіцяє поставити тільки в кінці липня.

Завідувач відділенням трансплантації кісткового мозку "Охматдиту" Олег Рижак також наголосив на відсутності поставок препаратів, які повинні були бути закуплені за кошти держбюджету 2016 року.

"Компанії, які вийшли на торги, не отримали акцепт", - сказав він.

Він також повідомив, що МОЗ отримало листа від ПРООН, в якому міжнародна організація пропонує скоротити номенклатуру закуповуваних ліків.

"Ми не зможемо забезпечити лікування та дотримання протоколів за скороченою номенклатурою", - сказав О.Рижак.

Як повідомлялося, в кінці квітня С.Донська повідомила, що на складі "Охматдиту" є два препарати загальною вартістю 298 тис. грн, які неможливо використовувати через закінчення терміну придатності. За її словами, якщо не будуть замінені препарати, термін придатності яких закінчується в червні, сума зросте відразу на 7 млн грн.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що Crown Agents направило в міністерство листи, що гарантують заміну препаратів, термін придатності яких закінчується, якщо ліки не встигнуть використати до його закінчення.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА