17:08 19.03.2018

ГПУ відкрила кілька сотень кримінальних проваджень за тиждень до втрати права на початок розслідування - Template Monster

4 хв читати

Київ. 19 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - П'ятий відділ з розслідування особливо важливих справ головного управління Генеральної прокуратури України (ГПУ) одночасно з кримінальним провадженням у справі "Нової пошти" на закритих судових слуханнях відкрив ще кілька сотень кримінальних проваджень.

Про це громадський діяч і волонтер, засновник волонтерської організації "Народний проект", співзасновник Асоціації народних волонтерів України і куратор "волонтерського десанту" в Міністерстві оборони України Давид Арахамія, який також є співзасновником і виконавчим директором української "дочки" американської ІТ-компанії Template Monster, повідомив в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок під час прес-конференції, присвяченої обшукам в офісах "Нової пошти", які здійснила Генеральна прокуратура України в п'ятницю, 16 березня.

"Цих кримінальних проваджень на сьогодні у відкритих реєстрах не існує. Виявляється, 20 листопада минулого року ГПУ втратила право починати розслідування. Це конкретне кримінальне провадження (у справі "Нової пошти" - ІФ) було відкрито в суботу, 18 листопада. І того ж тижня кілька сотень закритих кримінальних проваджень було відкрито цим "п'ятим відділом з розслідування особливо важливих справ головного управління ГПУ". Тобто, створюється певний "забійний відділ ГПУ", який забезпечує прокуратуру, оскільки вони більше не можуть розпочинати слідство, роботою на кілька років уперед", - заявив він.

Д.Арахамія наголосив, що наразі неможливо сказати, які конкретно компанії увійшли до цих кількох сотень, проте зараз зацікавлені особи української ІТ-спільноти збирають цю інформацію, і найближчим часом він сподівається отримати її й оприлюднити.

У свою чергу співзасновник групи компаній "Нова пошта" Володимир Поперешнюк заявив, що у компанії є дуже багато запитань до роботи правоохоронців.

"Є багато фактів, які свідчать, що це не непорозуміння, і викликають багато запитань до правоохоронців. Я вже посилався на рішення Печерського районного суду. Дуже цікаво, що це рішення було видане у рамках закритого судового засідання. Є певні обставини для проведення закритих слухань суду, і ми жодним чином під ці обставини не підпадаємо. Чому це було зроблено - це величезне запитання не лише до прокуратури, а й до самого суду", - наголосив він.

В.Поперешнюк також зазначив, що обшуки в офісах і відділеннях "Нової пошти" здійснював "п'ятий відділ з розслідування особливо важливих справ ГПУ", слідчим був Роман Басюк, він же ініціював засідання суду, координував діяльність бригад ГПУ в усій Україні й одночасно особисто очолював обшуки в кабінетах керівництва ГК "Нова пошта".

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура України підозрює посадових осіб споріднених компаній ТОВ "Нова пошта" в несплаті податків в особливо великих розмірах, повідомляла прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

"За даними ДФС і за матеріалами кримінального провадження, посадові особи групи споріднених компаній використовували злочинну схему, спрямовану на надання послуг з переведення в готівку безготівкових кошті та з мінімізації податкових зобов'язань підприємств-клієнтів шляхом формування фіктивного податкового кредиту з проведенням безтоварних операцій з використанням підроблених документів підприємств з ознаками фіктивності, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах", - йшлося в повідомленні.

Л.Сарган зазначила, що Ю.Луценко взяв під особистий контроль розслідування кримінального провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами "Нової пошти" та інших споріднених підприємств за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 КК України. Вона також додала, що цього тижня генеральний прокурор заслухає матеріали провадження у присутності адвокатів представників ТОВ "Нова пошта".

"Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ "Нова пошта" не буде отримано, кримінальне провадження буде закрито", - наголосила прес-секретар.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України 16 березня здійснювала обшуки в приміщеннях офісів компанії "Нова пошта" в Києві, Полтаві, Харкові та Дніпрі.

"В офісах "Нової пошти" в Києві, Полтаві та Харкові проводять обшук представники ГПУ. Вперше в моїй практиці роблять обшук мого кабінету і мене особисто. Забирають особистий комп'ютер. Відчуваю, як прямо на очах покращується інвестиційний клімат в країні", - зазначав співзасновник компанії В.Поперешнюк.

"Нову пошту" засновано в 2001 році. Її мережа налічує понад 2,35 тис. відділень, автопарк компанії налічує понад 3600 автомобілів. У 2017 році компанія доставила більше ніж 145 млн відправлень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА