18:22 19.03.2018

"Нова Пошта" наразі не може визначити причину обшуків, планує оскаржити дії ГПУ в суді

4 хв читати

Київ. 19 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Групі компаній "Нова Пошта" наразі важко визначити причину відкриття проти неї кримінального провадження Генеральною прокуратурою України (ГПУ), компанія має намір оскаржити в суді неправомірні дії співробітників Генпрокуратури.

Про це заявило керівництво компанії на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок, присвяченій обшукам в офісах "Нової пошти", що проводилися ГПУ в п'ятницю, 16 березня.

"По суті зауваження до протоколу були зроблені одразу і в протоколі були вказані порушення, які були присутні при проведенні заходу. З приводу скарг, і чи будуть вони подаватися, - компанія зараз остаточно оформлює всі протоколи, які були складені, оскільки обшуки відбувалися в шести містах, і за результатами буде подаватися скарга", - заявила директор із правових питань "Нова пошта" Інна Хомич.

Вона повідомила, що наразі завдані компанії збитки ще не оцінювали, і наголосила, що багато в чому компанія має дотримуватися таємниці досудового слідства і не може повідомляти усю наявну у неї інформацію.

Водночас співзасновник групи компаній "Нова Пошта" Володимир Поперешнюк зазначив, що у співробітників вилучали комп'ютерну техніку, телефони, обмежували можливість їх пересування.

"Комп'ютерну техніку намагалися вилучити, але ми не дали її вилучити. За фактом вона вилучалася на якихось п'ять годин. І потім скачували файли. У мене з комп'ютера скачали близько тисячі файлів, в яких містилася, на мій погляд, найцінніша комерційна інформація. І я тепер не впевнений, що ця інформація не потрапить до чиїхось рук", - зазначив він.

У свою чергу, відповідаючи на запитання про причини появи такого позову щодо компанії, В.Поперешнюк заявив, що компанія наразі не може відповісти.

"У нас є з десяток версій, чому це відбувається. Я надаю перевагу розгляду цією ситуації, виходячи з розуміння, що такого в принципі не може відбуватися. А яка у цього всього причина - це вже їхнє питання. Реальної причини немає", - наголосив він.

Він також наголосив, що не вбачає в діях Генпрокуратури жодних політичних мотивів.

"Особисто я не бачу політичного підґрунтя в цих діях і вважаю, що це просто свавілля правоохоронних органів. Можливо, в цьому є чиїсь вигоди. Чиї - ми не розуміємо. Тому особливо розбиратися не хочемо", - заявив В. Поперешнюк.

Другий співзасновник групи компаній В'ячеслав Климов у свою чергу заявив, що єдиний документ, який зараз є у компанії і в якому згадуються причини проведення обшуків - постанова Печерського районного суду Києва, в якій зазначено, що у ГК "Нова Пошта" є ознаки ухилення від сплати податків, переведення безготівкових коштів у готівку з використанням фіктивних підприємств і підроблених документів. Всі ці звинувачення компанія готова спростувати.

Як повідомлялося, ГПУ підозрює посадових осіб споріднених компаній ТОВ "Нова Пошта" у несплаті податків в особливо великих розмірах, повідомляла прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

"За даними ДФС і за матеріалами кримінального провадження, посадові особи групи споріднених компаній використовували злочинну схему, спрямовану на надання послуг із переведення у готівку безготівкових коштів та із мінімізації податкових зобов'язань підприємств-клієнтів шляхом формування фіктивного податкового кредиту з проведенням безтоварних операцій із використанням підроблених документів підприємств з ознаками фіктивності, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах", - зазначено в повідомленні.

Л.Сарган зазначила, що Ю.Луценко взяв під особистий контроль розслідування кримінального провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ТОВ "Нова Пошта" та інших споріднених підприємств за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.3 ст. 212 КК України. Вона також додала, що наступного тижня генеральний прокурор заслухає матеріали проваджень у присутності адвокатів представників ТОВ "Нова Пошта".

"Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ "Нова Пошта" не буде отримано, кримінальне провадження буде закрито", - наголосила прес-секретар.

Раніше повідомлялося, що ГПУ 16 березня проводила обшуки в приміщеннях офісів компанії "Нова Пошта" у Києві, Полтаві, Харкові та Дніпрі.

"В офісах "Нової пошти" в Києві, Полтаві та Харкові проводять обшук представники Генеральної прокуратури України. Вперше в моїй практиці роблять обшук мого кабінету і мене особисто. Забирають особистий комп'ютер. Відчуваю, як прямо на очах поліпшується інвестиційний клімат в країні", - зазначив співзасновник компанії Володимир Поперешнюк.

"Нова Пошта" заснована в 2001 році. Її мережа нараховує понад 2,35 тис. відділень, автопарк компанії налічує понад 3600 автомобілів. У 2017 році компанія доправила понад 145 млн відправлень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА