Інтерфакс-Україна
13:57 17.04.2018

Українці щороку вживають на 6 кг менше рекомендованої норми риби - експерт

2 хв читати

Київ. 17 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Обсяг споживання риби в Україні становить близько 14 кг на людину на рік, що на 6 кг менше рекомендованої Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) норми, повідомив генеральний директор асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів" Дмитро Загуменний.

"За чисельності населення в Україні 35 млн осіб, на кожного українця припадає в середньому 9-14 кг риби на рік. У світі ж цей показник перевалив 20 кг на людину на рік", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна " у вівторок.

За його словами, в Японії цей показник досягає 65 кг, у країнах Північної Америки - 24 кг, ЄС - 21 кг; постійно зростає споживання риби в Китаї.

"Українці споживають дуже мало риби. Останні 30 років в світі простежується стійке зростання споживання риби. За аналізу показників імпорту за останні три роки створюється враження, що триває зростання. Однак, з огляду на показники 2013 року, можна сказати, що це відновлення ринку. У зв'язку з девальвацією валюти в 2014-15 рр. багато українців були змушені відмовитися від споживання риби і рибної продукції або ж перейти до більш доступного сегменту", - пояснив експерт.

За його даними, з урахуванням обсягу рибної продукції власного вилову (180 тис. тонн, офіційно - 90 тис. тонн) загальний обсяг рибного ринку в Україні в 2017 році становив близько 500 тис. тонн.

При цьому експерт зазначив, що на рибну продукцію припадає левова частка українського імпорту. Рибу імпортують до України з більш ніж 60 країн, основними імпортерами є Норвегія, Ісландія і США. Загалом імпорт риби в Україні в 2017 році становив 320 тис. тонн на суму $500 млн, перевищивши торішній показник (300 тис. тонн на $460 млн).

Аташе з питань сільського господарства посольства США в Україні Олександр Тарасевич уточнив, що в 2017 році з США було імпортовано 31 тис. тонн рибної продукції. Найбільш імпортованою рибою з США є хек, його наздоганяє минтай.

"Споживчі переваги українців дуже повільно змінюються. Залишаються традиційні види риби - минтай, оселедець, хек, лосось. На цьому ринку дуже жорстка прив'язка до доходів населення: коли доходи падають, то і споживання риби знижується. Девальвація змушує українців переходити на м'ясо, і більше того - на дешеве м'ясо; в раціоні починає переважати курка (понад 50%)", - прокоментував ситуацію на ринку О.Тарасевич.

ОСТАННЄ

Національна асоціація лобістів України закликає голову НАЗК Віктора Павлущика припинити тиск на незалежність професії лобістів

Національна асоціація лобістів України впроваджує інститут антикорупційного уповноваженого

Українське громадянське суспільство долучається до Декларації про захист гуманітарного персоналу

Мінімальні стандарти безпеки гуманітарних працівників потребують доопрацювання – Альянс УКР ОГС

МЗС запрошує юристів гуманітарних ГО долучитися до напрацювання Платформи з прогресивного розвитку МГП – радниця МЗС

В Україні треба відновити кабінети діабетичної стопи – експерт

Війна може сприяти зростанню захворюваності на діабет в Україні на 25% – експерти

Українці більше підтримують особисту свободу, ніж колективізм - дослідження Міжнародного інституту свободи

Київська агломерація потребує "сталого діалогу" між столицею та прилеглими громадами — учасники дискусії

Промисловці закликали не підвищувати тарифи на вантажні перевезення і е/е через ризик падіння виробництва та зупинки підприємств

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА