16:44 21.05.2018

Захист Насірова просить президента вжити заходів для забезпечення права на адвокатську таємницю

3 хв читати

Київ. 21 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Адвокати колишнього глави Державної фіскальної служби (ДФС) України Романа Насірова звертаються до президента України Петра Порошенка з проханням вжити заходів для захисту конституційних гарантій адвокатури у зв'язку з порушеннями адвокатської таємниці співробітниками Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Адвокат Любомир Дроздовський на прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" розповів, що з 3 серпня до 20 вересня 2017 року в приміщенні НАБУ проводилася незаконна аудіо- та відеофіксація конфіденційного спілкування захисників Р.Насірова зі своїм підзахисним, а в подальшому співробітники НАБУ намагалися використовувати ці записи як доказ для сторони обвинувачення в суді.

Після цього, як нагадав адвокат, захист звернувся до генпрокурора з повідомленням про скоєння злочину співробітниками Бюро в зв'язку з порушенням адвокатської таємниці. За словами Л.Дроздовського, у відкритті кримінального провадження було відмовлено, після чого захист оскаржив це в суді, який, в свою чергу, зобов'язав Генпрокуратуру розпочати розслідування. "Водночас, без проведення жодних слідчих дій ... 19 квітня 2018 року постановою детектива НАБУ кримінальне провадження було закрито", - сказав адвокат.

Він повідомив, що 22 травня Солом'янський районний суд Києва розглядатиме скаргу адвокатів на закриття кримінального провадження.

Л.Дроздовський поінформував, що адвокати направили президенту України відкритого листа з проханням захистити конституційний статус адвокатури.

"Ми змушені звернутися до Вас ... як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, з проханням невідкладно вжити всіх необхідних заходів із метою захисту конституційного статусу адвокатури як незалежного інституту надання професійної правової допомоги в Україні, зокрема ініціювати внесення відповідних законодавчих змін до чинного законодавства України, що забезпечило б повною мірою конституційні гарантії діяльності адвокатури в Україні", - процитував адвокат звернення до глави держави.

Як повідомлялося, 2 березня 2017 року детективи НАБУ повідомили про підозру у вчиненні злочину главі ДФС Р.Насірову, після чого його затримали в лікарні "Феофанія". Його підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Сторона обвинувачення вважає, що глава ДФС протягом 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата України Олександра Онищенка, особисто прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення податкового боргу та зобов'язань ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр". Ці рішення він прийняв з порушенням встановленої законом процедури, а саме за відсутності належного обґрунтування і законних підстав, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді ненадходження обов'язкових платежів до держбюджету в сумі понад 2 млрд гр н.

Солом'янський райсуд Києва 7 березня обрав Р.Насірову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою застави в сумі 100 млн грн. У САП 16 березня повідомили, що за Р.Насірова його дружина внесла заставу.

23 листопада Окружний адміністративний суд Києва вирішив, що Р.Насіров як глава Державної фіскальної служби мав право приймати рішення на надання податкової розстрочки компаніям.

7 грудня о Шевченківському райсуді Києва відбулося судове засідання з розгляду по суті обвинувального акта у кримінальному провадженні за обвинуваченням голови ДФС і керівника департаменту служби. Їх обвинувачено у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. Крім того, Р.Насірову інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) КК.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА