19:08 14.06.2018

Противники запроваджених Державіаслужбою обмежень на польоти дронів вагою до 2 кг вважають їх неконституційними

3 хв читати

 Представники ЗМІ, юристи та власники безпілотників вважають запроваджений Державною авіаційною службою України Тимчасовий порядок використання повітряного простору України, що обмежує польоти дронів вагою до 2 кг, неконституційним.

Про це вони заявили на прес-конференції "Заборона Державіаслужбою польотів безпілотників в Україні" в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

На думку юриста Інституту масової інформації Алі Сафарова, ступінь втручання держави в реалізацію свободи слова не повинен перевищувати необхідного в демократичному суспільстві рівня.

"Не можна за те, що людина знімала дроном якісь речі, викриваючи корупційну схему, притягати її до кримінальної відповідальності як до найвищого ступеня покарання в суспільстві", - заявив він.

А.Сафаров також наголосив, що Тимчасовий порядок використання повітряного простору України, оприлюднений Державіаслужбою, був прийнятий таким чином, що оскаржити його в порядку адміністративного судочинства як нормативний акт, який не відповідає Конституції та законам України, не можна, оскільки він був прийнятий не відповідно до передбаченої законом процедури.

Учасники конференції також засудили правила пілотування дронів у містах як такі, що суперечать здоровому глузду і в частині застосування, і в частині призначеного за це порушення покарання.

"Виникає ситуація, коли застосування цього порядку і притягнення за його порушення до відповідальності може бути використане не з метою гарантування безпеки, а з метою припинення, приміром, антикорупційних розслідувань", - наголосив А.Сафаров.

Юрист, аеророзвідник, учасник АТО Масі Найєм (брат народного депутата Мустафи Найєма - ІФ) також наголосив, що зазначений порядок порушує права українців.

"Ці правила ще не подані до Міністерства юстиції, а відповідно до чинного порядку вони не можуть бути зареєстровані в Мін’юсті, тому що порушують ст. 34 Конституції України та ст. 10 Конвенції про захист прав людини. Якщо міністр дійсно вирішить, що такі правила треба зареєструвати, ми будемо оскаржувати такі дії в судах", - заявив М.Найєм.

Голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк заявив, що має намір наступного тижня взяти участь у профільній дискусії щодо цього порядку за участю міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Він також зазначив, що положення, ухвалені Державіаслужбою, набагато жорсткіші за європейські.

"Мене обурює, що я не маю права літати вище 50 метрів. Такого ліміту немає в жодній з європейських країн. Там ліміт - 120 метрів. При цьому для підняття вище ніж 50 метрів мені треба отримати дозвіл за десять днів до дня передбачуваного вильоту, вгадавши погоду, уточнивши час", - наголосив він.

За його словами, такі норми складно здійснимі, особливо для поліції, застосування дронів якою також не допускається без отримання відповідних дозволів.

Як повідомлялося, Державна авіаційна служба допускає можливість перегляду встановлених обмежень на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден вагою до 2 кг, зокрема поряд із місцями масового скупчення людей (без попереднього отримання дозволу на польоти).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА