14:44 21.09.2018

У Генпрокуратурі виступають за розширення можливостей для укладення контрактів між іноземцями і силовими структурами України, які беруть участь в ООС

3 хв читати

Київ. 21 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - У Генеральній прокуратурі України виступають за внесення змін до законодавства щодо розширення можливості укладення контрактів між іноземними громадянами та всіма силовими структурами України, які беруть участь в операції об'єднаних сил на Донбасі.

"Найближчим часом генеральний прокурор України Юрій Луценко проведе зустріч із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим щодо домовленостей стосовно спрощеної процедури надання іноземним громадянам дозволу на проживання в Україні, які на передовій в добровольчих підрозділах захищають нашу країну", - повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Також він нагадав, що напередодні, 20 вересня, за дорученням генпрокурора відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість) за фактом екстрадиції Тимура Тумгоєва, який нібито брав участь у бойових діях на Донбасі.

"Із сьогоднішнього дня прокурорська група сформована і почала працювати", - наголосив О.Лисенко.

Крім того, він допустив можливість внесення змін до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо розширення можливості укладення контрактів з іноземними громадянами не лише зі Збройними силами України, а й з іншими силовими структурами України, які беруть участь в операції об'єднаних сил на Донбасі .

"Будемо звертатися до Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України для того, щоб на законодавчому рівні виправити це системне упущення. Щоб люди, які приїжджають з інших країн на територію України захищати її незалежність і свободу, мали законний статус і прав громадян України ", - сказав О.Лисенко.

За його словами, також будуть посилені заходи з перевірки громадян, які перебувають на територію України для гарантування безпеки українських військовослужбовців і добровольців.

У свою чергу, командир 8-го батальйону Української добровольчої армії (УДА) Андрій Гергерт (позивний "Червень") повідомив, що на сьогодні двох бійців вже знято з екстрадиційного обліку. "Одного юнака відпустили в Миколаївській області, і по Харкову також іншого бійця. Плюс ще дев'ятеро зараз також у процесі видачі з цього екстрадиційного процесу", - додав він.

Також, за його словами, є домовленість з правоохоронними органами про створення спеціальної інспекції в Генпрокуратурі щодо спрощення процедури надання дозволу на проживання в Україні іноземним громадянам, які воювали на Донбасі в добробатах. До комісії можуть увійти: головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Рефат Чубаров, а також один боєць 8-го батальйону УДА.

"Очікуємо на 100% виконання домовленостей, які досягнуті між нами і силовиками", - наголосив "Червень".

Крім того, він висловив сподівання, що екстрадиція Т.Тумгоєва буде "достатньою ціною", щоб вирішити ситуацію 25 бійців, які на сьогодні перебувають на обліку Державної міграційної служби (тобто не мають посвідки на проживання в Україні).

За словами Ю.Бутусова, метою переговорів у Генпрокуратурі було врегулювання статусу іноземних добровольців, всіх людей, хто допомагає армії і бере участь в бойових діях.

"Тепер доброволець, який допомагає, воює серед лав добровольчого підрозділу, за рапортом командира добровольчого підрозділу, може отримати підстави для швидкого надання документів на проживання в Україні. Ми нарешті можемо легалізувати статус тих людей, які приїжджають до нас на допомогу", - зазначив він.

Водночас Ю.Бутусов наголосив, що це не означає, що командири добробатів "виписуватимуть індульгенції і працюватимуть як філія Міграційної служби".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА