15:08 21.09.2018

У разі порушення прав екстрадованого до РФ Тумгоєва Київ через суд вимагатиме його повернення до України - Лисенко

3 хв читати

Київ. 21 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Якщо Росія порушуватиме права екстрадованого з України Тимура Тумгоєва, Київ звернеться до міжнародного суду з вимогою його повернення на українську територію, повідомив спікер Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

"За тими документами, які Генеральна прокуратура отримала від слідчих органів СБУ, Національної поліції, які збирали ці дані, не було жодної згадки про те, що Тимур брав участь у бойових діях на сході України", - сказав АЛисенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За його словами, під час досудового розслідування буде встановлено "реальну картину" і найближчим часом за цим фактом буде отримано точну інформацію.

Відповідаючи на запитання щодо інформації про можливу участь Т.Тумгоєва в міжнародній терористичній організації "Ісламська Держава", А.Лисенко сказав: "На підставі тих даних, які були отримані під час екстрадиційний перевірки, його і видали Російської Федерації. Але у нас є зараз підстави вже сумніватися в них. Тому і розпочато досудове розслідування, щоб встановити істину і тих людей, які стояли за тим, щоб видати людину країні-агресору", - сказав А.Лисенко.

Також він зазначив, що було звернення генерального прокурора України Юрія Луценка до консульства України в Російській Федерації, щоб вони встановили з Т.Тумгоєвим контакт і стежили за тим, як з ним поводяться.

"У разі якщо там будуть неправомірні заходи щодо нього, Україна подаватиме до міжнародного суду, щоб повернути його", - додав А.Лисенко.

У свою чергу, командир 8-го батальйону Української добровольчої армії (УДА) Андрій Гергерт (позивний "Червень") стверджує, що Т.Тумгоєв брав участь у бойових діях на сході України. "Ми говоримо, що він воював. І йдемо тим шляхом, що слідство має встановити. Ми підказуємо напрям, у кого варто питати", - додав він.

Крім того, "Червень" наголосив, що добробати продовжують тісну співпрацю з силовими органами. "Просто ми тепер розуміємо, що в цих структурах є і наші вороги", - додав він.

Як повідомлялося, 17 вересня активісти партії "Свобода", "Національного корпусу", С14 та інших націоналістичних організацій провели акцію протесту під будівлею Генеральної прокуратури України у зв'язку з екстрадицією до РФ добровольця, який воював на Донбасі, громадянина РФ Тимура Тумгоєва.

Під час протесту почалися заворушення, учасники акції почали кидати бруківку в двері будівлі Генпрокуратури. Вони також запалили сміття, папір та інші предмети перед входом до відомства.

У поліції Києва заявили про сімох правоохоронців, які постраждали під час заворушень, і відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України - ст.345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і ст.296 (хуліганство) ".

20 вересня прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила про відкриття кримінального провадження у зв'язку з екстрадицією до РФ Т.Тумгоєва за ч.2 ст.367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

"Сьогодні до ЄРДС були внесені відомості про відкриття кримінального провадження за ч.2 ст.367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ і можливої наявності в діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС та ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування. За результатами досудового розслідування буде прийнято рішення відповідно до вимог чинного законодавства", - написала Л.Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА