13:34 27.09.2018

Правозахисники передали до МКС подання про сексуальне насильство під час конфлікту на Донбасі

2 хв читати

Київ. 27 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Організація "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" (СЦГІ), що входить до коаліції правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі", та FDIH (Міжнародна федерація прав людини) передали до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) подання про сексуальне насильство під час збройного конфлікту на сході України.

"Це близько ста сторінок тексту, який ми позавчора передали до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в рамках офіційної процедури", - сказав голова СЦГІ Володимир Щербаченко на прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" в четвер.

У поданому документі йдеться про попередню експертизу ситуації в Україні за останні три роки. Також документ містить 58 свідчень людей, які бачили факти сексуального насильства або самі були об'єктом насильства.

На підставі задокументованого та проаналізованого матеріалу правозахисники ідентифікували 121 незаконне місце несвободи на тимчасово окупованій території Донбасу, зокрема 40 місць, де підтверджено факти сексуального насильства. Серед них є місця, де насильство мало системний характер.

Зокрема, йдеться про колишнє приміщення СБУ в окупованому Донецьку, приміщення колишнього відділення "Нової пошти" №22 у Донецьку, військову базу в районі "Мотель" у Донецьку, УБОЗ в окупованій Горлівці, гаражі біля магазину "Кохана" в Луганську, приміщення гуртожитку університету ім. Даля, колишнє приміщення Жовтневої районної адміністрації в Луганську.

FDIH і СЦГІ повідомляють, що зібрали факти, які підтверджують, що сексуальне насильство чинилося в контексті збройного конфлікту на сході України або як частина систематичних нападів на цивільне населення.

За словами дослідника СЦГІ Наталії Гриценко, йдеться про такі сексуальні злочини як зґвалтування, примушуванняння до проституції, примушування до оголення та інші.

Це звернення направлено з метою переконати прокурора провести повне розслідування сексуальних злочинів у рамках статуту Міжнародного кримінального суду.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА