14:03 22.10.2018

Кабмін саботує виконання закону про охорону пралісів у Карпатах, і їх продовжують вирубувати - нардеп Ігор Луценко

3 хв читати

Київ. 22 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народний депутат України Ігор Луценко (фракція "Батьківщина") і керівники деяких екологічних громадських організацій заявляють про те, що триває вирубка пралісів на території українських Карпат, і про саботаж виконання ухваленого у 2017 р. закону про охорону пралісів.

"Ситуація досить складна. Відбувається саботаж того законодавства, яке є. Виникають питання насамперед до Кабміну... Процес знищення українського лісу, зокрема й пралісів, триває, незважаючи на те, що закон є", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок у Києві.

У свою чергу координатор проекту "Збереження карпатських пралісів", керівник проекту "Збереження карпатських пралісів" Українського товариства охорони птахів Ольга Яремченко пояснила: "Праліси - це унікальні залишки природних корінних лісів, які ще не встигли вирубати. Україна - одна з небагатьох країн, де праліси ще залишилися, і вони розташовані на території Карпат... Будучи стійкими до хвороб, вони сформували в Карпатах каркас екологічної безпеки. Вони більш стійкі до вітровалів, могутніше стримують воду, ґрунт, запобігають селевим потокам".

За її словами, в таких лісах збережені дерева великих вікових категорій, і через недосконалість вітчизняного законодавства вони підпадають під категорію тих, що підлягають прибиранню.

"Праліси рубають досить активно. Ті площі, які ідентифікували в Карпатах, - в межах до 80 тис. га, те, що показали наші дослідження в 2014 році, то за три роки з площі, наприклад, у 17 тис. га, які ми ідентифікували, вирубаною виявилася третина... Існують певні законодавчі умови, що зрілі та перестоялі ліси мають прибиратися. А праліси саме і є такою категорією", - зазначила вона.

У свою чергу директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко нагадав, що влітку 2017 року було ухвалено закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат", де регулюються рубки пралісів у різних заповідниках.

"В останній день листопада 2017 року мали бути розроблені, затверджені відповідні зміни до підзаконних актів. Є два головні підзаконні акти - Санітарні правила в лісах України та Правила поліпшення якісного складу лісів", - пояснив В.Борейко.

Водночас, за його словами, Кабмін України затягує виконання норм закону.

"Від Ігоря Луценка та Київського еколого-культурного центру було подано позов до Окружного адміністративного суду Києва. 29 жовтня буде перше засідання, де ми боротимемося з Кабміном", - поінформував активіст.

Як повідомлялося, у 2017 році президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат".

Документ визначає поняття "природні ліси", "праліси", "квазіпраліси" і встановлює особливий правовий режим їх збереження та охорони. Закон, зокрема, забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладення шляхів, випасання худоби, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та служби лісової охорони).

Документ упроваджує адміністративну відповідальність за порушення вимог охорони природних лісів, пралісів, квазіпралісів. Відповідні зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Лісового кодексу України та закону України "Про природно-заповідний фонд".

Крім того, закон вносить зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну рубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" просить владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА