15:08 29.11.2018

У Києві презентували збірник концертів Березовського, куди увійшли дев'ять творів духовної музики

2 хв читати

Київ. 29 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - У Києві представили збірник хорових концертів композитора XIX століття, автора духовної музики Максима Березовського.

"Концертів дев'ять, але це не повні знайдені хорові концерти. Загалом знайдено 12. Мені здалося, що спочатку треба видати чотириголосні концерти, які й увійшли до цієї збірки...Тут також є концерти, на які не було посилань раніше", - повідомив музикознавець, упорядник видання "Максим Березовський. Знайдені хорові концерти" Мстислав Юрченко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер у Києві.

За його словами, ще є три двухорні концерту, а також близько п'яти ще не знайдених концертів.

М.Юрченко пояснив, що це видання буде корисне для хорових диригентів і виконавців, співаків, учених, педагогів, учнів, студентів і всіх любителів української духовної музики.

"Ці концерти технічно не дуже складні, виходячи зі збільшеного рівня хорових колективів, щоб їх можна було виконати будь-якому (хоровому колективу - ІФ). Його може також "потягнути" будь-який навчальний колектив", - додав М.Юрченко.

У свою чергу музикознавець, журналіст Любов Морозова розповіла, що у виданих текстах концертів збережено церковнослов'янську мову, що подається з українською вимовою. Ці відповідає історичній традиції співу в українських і російських церквах середини XIX століття.

Крім того, всі тексти збірника перекладені англійською мовою, а до текстів підтекстовки додано англійську транслітерацію.

Чотириголосні концерти М. Березовського опублікував Видавничий дім "Комора" у серії "Антологія української духовної музики" (Вип.5) ..

Максим Березовський - український композитор XIX століття, автор духовної музики. Народився в с. Глухів (тепер Сумська обл.). Закінчив Києво-Могилянську і Болонську філармонічну академії. Більшість творів М. Березовського існували в рукописах і згодом були втрачені.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА