13:47 11.12.2018

Більшості задекларованих цілей судової реформи в Україні не було досягнуто - опитування експертів

2 хв читати

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Реалізацію судової реформи в Україні успішною вважають лише 21,3% опитаних експертів, 72,6% вважають її неуспішною (із них 26,8% оцінюють хід реформування повністю негативно), свідчить експертне опитування, проведене Центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка.

"На думку експертів, більшості задекларованих раніше цілей, таких як вирішення проблеми корупції в судах, поліпшення доступу до правосуддя, очищення системи від недоброчесних суддів, зменшення політичного впливу на судову систему, досягнення рівня європейських стандартів судочинства в Україні, виконання вимог суспільства після Революції гідності, не було досягнуто", - сказав на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" директор Центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук, презентуючи результат дослідження.

Основним позитивним зрушенням, до якого привела реалізація судової реформи, 60,25% експертів вважають зростання прозорості судового процесу завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій.

Серед негативних наслідків реформи вони виділяють низький рівень кваліфікації працівників правоохоронної системи (82,75%), суттєве зростання судових зборів (71,75%), маскування (ускладнення схем) корупції (69%), декларативний характер змін (65%), відсутність якісних змін у судочинстві (56,4%).

Після впровадження судової реформи лише 18,5% експертів почали більше довіряти судовій владі, у 68,3% опитаних рівень довіри до судів не змінився, в 11,5% експертів рівень довіри зменшився.

84,8% експертів зазначають, що необхідно змінити наявні методи та підходи до проведення судової реформи. 64,3% фахівців позитивно оцінюють ідею реформування судової системи України, але сам проект реформи позитивно оцінила менше ніж половина експертів (47,3%), негативні оцінки дали 41,5%.

Основну відповідальність за впровадження судової реформи опитані експерти покладають насамперед на нинішнього президента України Петра Порошенка (39,6%) та голову комісії при президенті з проведення судової реформи, заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова (17,5%).

Дослідження проводилося з 28 листопада по 6 грудня 2018 року, соціологи опитали 400 адвокатів, правоохоронців, суддів, науковців, правозахисників та інших представників професійного юридичного співтовариства, які безпосередньо стикаються з роботою українських судів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА