15:45 12.12.2018

Зовнішнє втручання у вибори президента України відстежуватиме неурядова робгрупа, створена з ініціативи Фонду Пінчука

2 хв читати

Київ. 12 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Зовнішнє втручання в президентські вибори в 2019 році в Україні відстежуватиме група фахівців, створена Фондом Віктора Пінчука, Атлантичною радою і Трансатлантичною комісією з чесних виборів.

"Ми тут для того, щоб поговорити про ініціативу з моніторингу іноземного втручання в майбутні президентські вибори в Україні. Це ідея Віктора Пінчука, про яку він розповів мені минулої весни", - розповів директор Атлантичної ради, посол Джон Гербст на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він зазначив, що українськими партнерами проекту стали Центр Разумкова та організація STOP Fake, а також запросив до участі інші українські організації.

"Фонд Віктора Пінчука створює і підтримує платформи, які обговорюють питання, проблеми і виклики, що стоять перед Україною. І вибори наступного року, як ми всі розуміємо, не є винятком. Вони є одним із таких питань", - сказала, у свою чергу, директор Національних програм Фонду Віктора Пінчука Світлана Гриценко.

"Ми сподіваємося на вашу підтримку і допомогу, щоб результати, які ми отримуватимемо, ми могли донести аудиторії, щоб вона знала про втручання, які будуть, якщо такі будуть", - додала вона.

Водночас керівник групи, старший науковий співробітник Атлантичної ради Девід Дж. Крамер зазначив, що координатори проекту зустрічалися з представниками Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Ради національної безпеки і оборони.

Він пояснив, що робоча група зосередиться на виявленні зовнішнього втручання, а не на його усуненні.

Водночас колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен у відеозверненні зазначив, що Україна стикнеться з низкою викликів під час майбутніх виборів. При цьому він спрогнозував, що Україна може стати полем, де Кремль тестуватиме нові тактики втручання.

У складі робочої групи функціонуватимуть групи з кібербезпеки, з дезінформації та з питань військової безпеки.

Згідно з інформацією з матеріалів, розданих журналістам, у середині грудня робоча група запустить онлайн інформаційну панель, де в режимі реального часу інформуватимуть про факти втручання в українські вибори.

Як повідомлялося, під час проведення в Києві 15-ї щорічної зустрічі YES Євразійський центр Атлантичної ради, Фонд Віктора Пінчука і Трансатлантична комісія з чесних виборів домовилися про створення робочої групи з українських виборів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА