14:00 04.02.2019

Захист підозрюваного в держзраді бізнесмена Нагорного допускає можливість подання позову до ЄСПЛ

3 хв читати

Київ. 4 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Захист бізнесмена, волонтера, екс-чоловіка олімпійської чемпіонки з гімнастики Лілії Подкопаєвої Тимофія Нагорного допускає можливість подання позову до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) після вичерпання національних судових механізмів.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок голова ради ГО "Пліч-о-Пліч" Сергій Раманов розповів, що Т.Нагорний, перебуваючи в СІЗО СБУ під слідством з огляду на обвинувачення в держзраді, вдався до голодування як "останнього кроку у зв'язку з порушенням прав людини щодо нього". За його словами, всі обвинувачення стосовно Т.Нагорного мають політичний характер.

Дочка Т.Нагорного Кристина Ісмаїлова розповіла, що її батьку пропонували визнати свою провину і підписати досудову угоду, проте він на це не погодився.

Також, за її словами, у Т.Нагорного значно погіршилося здоров'я, але на обстеження його не відпускають, а 26 січня суд продовжив ще на 60 діб запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Тому він не знаходить іншого вибору заявити про це свавілля, окрім як за допомогою голодування", - сказала вона.

У свою чергу адвокат Т.Нагорного Євген Солодко повідомив, що захист отримав докази того, що заявник, на підставі свідчень якого було відкрито справу стосовно Т.Нагорного", зробив це для того, щоб отримати гарантії невидачі Російській Федерації".

Є.Солодко стверджує про безпідставність обвинувачень, висунених слідством на адресу Т.Нагорного, про те, що його нібито завербувала ФСБ під час проведення Маршу миру. За словами адвоката, потерпілий до суду не з’являється, оскільки перебуває в міжнародному розшуку.

"Захист робить висновок, що все це робиться з однією метою... позбавити Нагорного зв'язку із зовнішнім світом і можливості балотуватися в президенти України, про що він раніше заявляв. Кому вигідне перебування Нагорного за ґратами? Відповідь очевидна - його політичним опонентам, які відчувають реальну політичну силу в русі, який він очолює", - сказав адвокат.

Адвокат Т.Нагорного по ЄСПЛ Валерія Лутковська розповіла, що Т.Нагорний як людина, яку підозрюють у вчиненні держзради, має перебувати під вартою практично безальтернативно, оскільки інший запобіжний захід не передбачений законодавством, і необхідно враховувати практику ЄСПЛ у цьому питанні. "Суд навіть не аналізує ризики. Не допитаний, тому що не з’являється потерпілий. Немає свідків, немає інших документів, які могли б вплинути на здійснення правосуддя", - сказала вона.

В.Лутковська нагадала, що ЄСПЛ розглядає справи лише після того, як вичерпуються національні механізми захисту.

"У цьому випадку моя мета – зробити так, щоб рішення національних судів враховували практику ЄСПЛ, тому що вона є джерелом права і в Україні. Якщо ж цього не буде зроблено, то, відповідно, після того, як будуть вичерпані національні механізми захисту, буде підготовлено відповідну заяву до Європейського суду з прав людини", - підсумувала адвокат Т.Нагорного по ЄСПЛ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА