14:16 05.02.2019

Кількість субсидіантів у 2019 році скоротилася вдвічі, що призвело до значного зростання боргів за газ - газзбути

2 хв читати

Київ. 5 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Компанії, що постачають газ населенню, наполягають на необхідності зміни механізму надання субсидій побутовим споживачам для розширення їх кола.

Як повідомили на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" керівники ТОВ "Харківгаззбут", "Дніпропетровськгаззбут", "Миколаївгаззбут" і "Закарпатгаззбут", за підсумками нинішнього опалювального сезону кількість одержувачів субсидій знизилася вдвічі через посилення правил їх нарахування.

Директор "Дніпропетровськгазу" Тетяна Соболь нагадала, що минулої осені, зокрема, соціальний норматив знизився з 5,5 куб. м до 4,5 куб. м на 1 кв. м опалюваної площі. Восени 2018 року також на 22,9% зросла ціна на газ для населення. При цьому доходи громадян суттєво не збільшилися, тому дорожчання палива й обмеження кола одержувачів субсидій призвело до ще більшого накопичення заборгованості за газ, заявили менеджери компаній-постачальників.

За даними директора "Миколаївгаззбуту" Наталії Левченко, кількість одержувачів державної допомоги в регіоні цього опалювального сезону порівняно з попереднім знизилася з 137 тис. до 67 тис., а заборгованість населення за газ у 2018 році зросла із 322 млн грн до 577 млн грн, із них 280 млн грн накопичені з минулої осені.

Т.Соболь повідомила, що кількість субсидіантів у регіоні скоротилася з 540 тис. до 255 тис. Загальна сума субсидій на оплату газу "Дніпропетровськгазу" за цей період знизилася з 2,7 млрд грн до 1,8 млрд грн.

Окрім цього, за словами директора ТОВ "Харківгаззбут" Павла Тиндика, кошти, оплачувані державою постачальникам газу як компенсація нарахованих субсидій, надходять із затримкою. Борг перед "Харківгаззбутом" на сьогодні - 650 млн грн. "Це веде до наших несвоєчасних розрахунків із НАК "Нафтогаз України" та іншими контрагентами", - пояснив П.Тиндик.

Він також нагадав, що з цього року держава починає виплачувати субсидії через Ощадбанк, а не органи казначейства. Це спричинить додаткові витрати у розмірі 0,7% суми перерахувань - саме таку комісію стягуватиме Ощадбанк за свої послуги. Раніше комісії не було, нагадав голова "Харківгаззбуту", додавши, що її розмір також викликає запитання - приміром, за приймання платежів від населення Ощадбанк стягує лише 0,3% суми платежу.

Як повідомлялося, соціальні норми, на яких базується система нарахування населенню субсидій на житлово-комунальні послуги, після завершення опалювального сезону-2018/2019 у середньому буде понижено на 11%. Це передбачає Меморандум про економічну і фінансову політику.

Зміни соцнорм передбачають насамперед скорочення норми споживання газу з 4,5 куб. м на 1 кв. м площі до 4 куб. м на 1 кв. м опалюваної площі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА