17:06 19.03.2019

"112 Україна" та NewsOne проведуть екзит-пол на виборах президента за участю Інституту SORA (Австрія) та центру "Соціальний моніторинг"

3 хв читати

Київ. 19 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Телеканали "112 Україна" і NewsOne оголосили про підписання угоди з Інститутом соціальних досліджень та консалтингу SORA (Австрія) та центром "Соціальний моніторинг" щодо проведення всеукраїнського екзит-полу на виборах президента України 31 березня 2019 року.

"Основна вимога до наших "підрядників" - здійснювати екзит-пол максимально чесно і відкрито, дати реальний, а не підкручений кимось результат. Нам просто цікаво порівняти його з Національним екзит-полом, іншими екзит-полами і порівняти його з результатом, який оголосять за підсумками першого туру. Попередні результати нашого екзит-полу ми видамо 31 березня рівно о 20:00", - сказав на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" генеральний продюсер телеканалу "112 Україна" Артем Марчевський.

Генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов зазначив, що 31 жовтня канали паралельно проводитимуть телемарафони "Вибори 2019", в яких розкажуть і покажуть усе, що відбувалося на виборчих дільницях України. "І, звісно, ми першими показуватимемо результати цього екзит-полу. Ми вам не говоритимемо, за кого голосувати, ми вам першими розповімо, хто переміг", - наголосив він.

Гюнтер Огріс, керуючий партнер і науковий директор австрійського Інституту соціальних досліджень і консультацій SORA, що існує вже 22 роки, розповів, що буде розроблено методологічну концепцію, обрано ті дільниці, на яких здійснюватимуть опитування, також навчатимуть інтерв'юерів.

Потім збиратимуть дані, їх оцінюватимуть, підраховуватимуть і публікуватимуть прогнози, а також можливі похибки. "Ми зможемо сказати вам, наприклад, хто є другим (на виборах президента - ІФ) за результатами наших екзит-полів, але сама методологія екзит-полів не є достатньо надійною для того, щоб стверджувати, що саме ця людина посяде друге місце", - зазначив Г.Огріс.

Ольга Балакірєва повідомила, що опитування відбуватиметься на 500 виборчих дільницях, які буде випадковим чином обрано рівномірно на всій території України. "У нас буде вибірка, яка відображатиме реальну ситуацію і в обласних центрах, у великих і маленьких містах, і в сільській місцевості", - сказала вона.

За її словами, на 250 дільницях опитування здійснюватимуть шляхом особистого інтерв'ю (face-to-face), на інших 250 дільницях за таким самим принципом, як голосування. "Тобто буде своєрідний "бюлетень", який кидають у таку "секретну" скриньку, до якої немає доступу. Це буде повністю анонімно і конфіденційно", - зазначила О.Балакірєва.

Вона додала, що в питальниках, окрім запитання про те, за кого люди голосували, будуть також відображені особистісні характеристики виборців. "Ми знатимемо їхню стать, вік, освіту, де їх було опитано, запитаємо про їхню основну зайнятість. І після виборів ми матимемо реальний профіль виборців кожного кандидата", - пояснила соціолог.

О.Балакірєва очікує, що статистична похибка щодо лідерів може становити близько 2,1%, щодо інших кандидатів - на рівні 1,5%.

Директор Центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук сподівається, що опитування охопить не менше ніж 25 тис. респондентів, що дасть змогу побачити результати не лише в загальнонаціональному, а й у регіональному розрізі за сімома основними макрорегіонами країни.

Він зазначив, що це реально, якщо явка буде близько 55-60% й інтерв'юерам відмовлятимуть не дуже часто, як на попередніх екзит-полах, коли вдавалося опитати 70% тих, до кого зверталися.

Виборців, яких опитуватимуть методом особистого інтерв'ю, також запитуватимуть про прогнозне голосування в другому турі виборів президента щодо чотирьох основних потенційних пар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА